Friday, 31 May 2013

Negeri Sabah Milik Musa Aman Rupa-Rupanya..

KENYATAAN MEDIA
31 MEI 2013
UNTUK SEBARAN SEGERA

PENAHANAN ANTI-DEMOKRATIK ATAS ARAHAN KETUA MENTERI SABAH DISELAR

Semalam, 30 Mei 2013, saya telah ditahan apabila kad pengenalan saya diambil di pintu masuk imigresen untuk menghalang saya daripada memasuki negeri Sabah, walaupun hak saya selaku warganegara Malaysia termaktub di bawah Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/63:

67. Hak untuk masuk ke Negeri Malaysia Timur bagi menjalankan hak-hak politik.

Seksyen 66 (1) hendaklah tidak berkuatkuasa dalam hubungan dengan seseorang warganegara yang memasuki Negeri Malaysia Timur hanya untuk menceburkan diri dalam aktiviti politik yang sah; tetapi beban membuktikan bahawa seseorang itu berhak memasuki Negeri Malaysia Timur di bawah seksyen ini terletak ke atasnya.


Lawatan saya ke Sabah adalah untuk menghadirkan diri dalam program Parti Keadilan Rakyat Sabah di samping menyambut pesta Kaamatan bersama warga tempatan.

Alasan yang diberikan atas penahanan saya adalah atas arahan Pejabat Ketua Menteri Sabah. Saya juga difahamkan ada nama-nama lain, termasuk aktivis tempatan beserta ahli politik Pakatan Rakyat yang akan juga dinafikan kemasukan ke dalam negeri Sabah atas arahan Pejabat Ketua Menteri Sabah.

Sebagai seorang Ahli Parlimen Malaysia, dan warganegara Malaysia, tindakan menyekat kemasukan yang tidak rasional dan bersebab ini merupakan salah guna kuasa yang melampau dan cukup anti-demokratik. Permohonan saya untuk mendapatkan senarai nama mereka yang terlarang ditolak atas sebab-sebab kerahsiaan. Tiada alasan lain diberikan dalam tangkapan dan penafian masuk saya ke Sabah.

Sekiranya saya dianggap mengancam keselamatan warga Sabah, maka kemukakan rasional serta penjelasan atas dakwaan tersebut. Rasional yang sama juga perlu diberikan dalam kes YB Tian Chua, Ahli Parlimen Batu dan Naib Presiden KEADILAN, yang juga dinafikan kemasukan pada 7 April yang lalu.

Isu keselamatan negara dan persempadanan tidak boleh sama sekali dipolitikkan. Malang, tindakan menghalang saya daripada masuk ke Negeri di Bawah Bayu ini berlaku di kala Sabah berhadapan dengan kebolosan sempadan – termasuklah pengeluaran kad pengenalan secara haram seperti yang sedang disiasat oleh Suruhanjaya Siasatan DiRaja Sabah. Seharusnya tumpuan kerajaan negeri adalah mengawal selia masalah kebolosan yang mendesak ini, bukan menyalahgunakan kuasa dengan menafikan hak demokrasi dan aktiviti politik pimpinan Pakatan Rakyat demi mempertahan kedudukan UMNO mahupun BN.

Justeru itu, isu keselamatan dan kedaulatan negara sepatutnya tidak diperlekehkan dengan menjadikan ia alat politik menindas rakyat.

KEADILAN akan menghantar surat rasmi ke Pejabat Ketua Menteri Sabah untuk mengemukakan aduan rasmi serta mendapatkan penjelasan sepenuhnya mengenai isu ini. KEADILAN akan turut meminta senarai nama-nama mereka yang dihalang memasuki negeri Sabah, serta sebab-sebab mereka dihalang.

Pada masa yang sama, saya sedang berbincang dengan YB Darrell Leiking, Ahli Parlimen Penampang, serta teman-teman guaman di Sabah untuk mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap Ketua Menteri yang akan difailkan di Kota Kinabalu kelak.

Nurul Izzah Anwar
AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI &
NAIB PRESIDEN PARTI KEADILAN RAKYAT


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

12 comments:

Paquin 1 June 2013 at 23:17  

Kita serahkan hal ini kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut.

Paquin 1 June 2013 at 23:19  

Setiap yang berlaku pasti ada sebabnya, apapun better dengar komen dari kedua-dua pihak barulah boleh kita nilai sebaik mungkin.

Paquin 2 June 2013 at 00:00  


Salleh expresses full support for banning Nurul Izzah from Sabah

KOTA KINABALU, May 31 — Sabah Umno liaison deputy chief Datuk Seri Salleh Said Keruak has expressed full support to the decision and authority of the state government in requesting the Director of State Immigration
Department to ban the entry of Parti Keadilan Rakyat (PKR) vice-president Nurul Izzah Anwar to Sabah on yesterday (May 30).

He said the power to restrict persons from entering Sabah was well outlined in Section 66 of the Immigration Act.

Paquin 2 June 2013 at 00:01  

“In any event, legal means by way of an appeal is always available for Ms Nurul Izzah to consider. I believe this is not a partisan political decision, but one that seeks to preserve Sabah’s interest and stability.

“Sabah should ban any politicians from outside Sabah, irrespective of political affiliations, who come to our state with intentions to nurture mistrust and hatred amongst our people,” he said in a statement, here today.

Paquin 2 June 2013 at 00:01  

Stressing that Sabahans did not wish to subscribe to a political culture of divide and rule as practiced elsewhere, Salleh, who is also State Legislative Assembly Speaker, said Sabah had always been a peaceful and harmonious state and “we take pride in our unity in diversity”.

Paquin 2 June 2013 at 00:02  

“We cannot allow the interest of Sabah be compromised by selfish politicians from Peninsular Malaysia pursuing politics of self-glorification,” he said. – BERNAMA

Blackforest 2 June 2013 at 09:58  

The Sabah Immigration Department decision preventing PKR vice-president Nurul Izzah Anwar from entering Sabah on Thursday was based on the law.

Blackforest 2 June 2013 at 10:01  

Tourism and Culture Minister Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz said the Sabah Immigration Department had specific reasons to do so based on provisions of the law for the safety of Sabahans.

"Under our law, the Sabah Immigration Department belongs to Sabah. As such, it has the right to prevent or allow anybody to enter Sabah," he said when commenting on decision preventing Nurul Izzah from entering Sabah to attend 'Pesta Kaamatan.'

Blackforest 2 June 2013 at 10:04  

Mohamed Nazri believed the decision would not affect Sabah tourism as any individual who enters the state should produce identification card as stated in the agreement between the Federation of Malaya, Sabah and Sarawak.

joseph shim 5 June 2013 at 13:57  

Mengikut Perkara 6: Imigresen (20 Perkara)

"Kawalan ke atas penghijrahan dari luar ke mana-mana tempat di Malaysia seharusnya terletak di bawah kuasa kerajaan Persekutuan tetapi kemasukan ke Borneo Utara sepatutnya juga memerlukan persetujuan Kerajaan Negeri.


"Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya berkuasa membatalkan kemasukan sesiapa pun ke dalam Borneo Utara jika ia berkaitan dengan urusan kerajaan negeri kecuali atas sebab-sebab keselamatan sahaja.


"Borneo Utara seharusnya mempunyai kuasa yang tidak terhad ke atas pergerakan seseorang, kecuali mereka yang bertugas di bawah kerajaan Persekutuan daripada tempat-tempat lain Malaysia di Borneo Utara."

joseph shim 5 June 2013 at 14:03  

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman mengambil tindakan bijak kerana enggan mengulas tindakan halangan masuk terhadap saudari ke Sabah bagi membuktikan bahawa hak Imigresen adalah hak mutlak Sabah yang tidak perlu dipertikaikan oleh sesiapa pun.

joseph shim 5 June 2013 at 14:06  

Walaupun ramai pihak menyifatkan tindakan menghalang saudari memasuki Sabah sebagai “Penahanan Anti Demokratik”, namun dalam masa yang sama sewajarnya saudari bertolak ansur dengan 'sekatan' berkenaan dan menyokong 'Autonomi' sebagaimana yang diperjuangkan dalam 20 perkara dan Buku Jingga yang dijadikan manifesto Pakatan Rakyat di Sabah semasa PRU-13 lalu.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP