Saturday, 11 May 2013

Orang Cina Silap Tolak BN

PADANG RENGAS, 11 Mei — Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata pengundi Cina silap percaturan apabila menyokong pakatan rakyat pada pilihan raya umum ke-13 kerana menganggap hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera akan dihapuskan jika pakatan rakyat menubuhkan kerajaan.


“Bagi kaum Cina mereka tertipu ... mereka hanya kejar pelangi sahaja kerana perkara ini tidak akan berlaku, siapa juga jadi kerajaan, hak keistimewaan bumiputera dan Melayu serta Islam sebagai agama rasmi tidak akan dipinda sesiapa termasuk kerajaan pakatan.


“Mereka (kaum Cina) mempunyai tafsiran bahawa 1Malaysia ini ialah sama rata, bila pakatan pembangkang menang mereka fikir hak Melayu boleh dihapuskan,” katanya kepada pemberita selepas majlis kesyukuran kemenangan Barisan Nasional (BN) Parlimen Padang Rengas di Sekolah Kebangsaan Tanah Merah, Lubuk Merbau di sini hari ini.


Beliau tidak percaya anggota parlimen dan anggota dewan undangan negeri (Adun) yang berbangsa Melayu serta beragama Islam daripada PAS dan PKR boleh bertindak sedemikian.


“Kalau berani saya nak cadangkan, sekarang di negeri Selangor mereka ada dua pertiga (kerusi dewan undangan negeri) dan mereka boleh pinda perlembagaan negeri dan dalam perlembagaan itu menyatakan bahawa menteri besar mesti Melayu.


“Saya nak tanya 15 Adun PAS dan PKR yang Melayu adakah mereka berani nak pinda pelembagaan negeri Selangor dan segala peruntukan yang ada kepentingan pada bumiputera, dia sanggup tak nak pinda?” katanya.


Mengenai pengundi Cina menolak Barisan Nasional (BN) beliau berkata mereka menganggap kerajaan tidak ikhlas dalam melaksanakan konsep 1Malaysia kerana masih mengekalkan hak keistimewaan orang Melayu dan bumiputera.


“1Malaysia maknanya sama rata, tetapi kita (kerajaan) masih ada lagi hak bumiputera dan perdana menteri telah menjelaskan bahawa 1Malaysia berpaksikan kepada pelembagaan,” katanya.


— Bernama


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP