Saturday, 1 June 2013

Bimbang MP Lompat Parti Punca Nurul Izzah Dihalau Dari Sabah

TIDAK pelik jika kerajaan minoriti 47% ini di dalam keadaan ketakutan sekarang.
Maklumlah, majoriti rakyat secara terang dan jelas menolak kerajaan zalim yang sekarang ini mendakwa berkuasa hanya atas faktor lebih kerusi di Parlimen. Itulah 'Kerajaan Kerusi".

Ketakutan teramat sangat apabila membayangkan sekiranya ada rakan-rakan di Sabah atau Sarawak tiba-tiba terbuka 'hidayah' mereka dan melangkah masuk menyertai Pakatan Rakyat, atau sekurang-kurangnya mereka berada di pihak Bebas. Tidakkah ini akan menumbangkan kerajaan yang ada sekarang? Ini paling mereka takuti sebab mereka tahu 'nyawa' kerajaan sekarang bergantung sepenuhnya dari dua negeri di bawah bayu tersebut. Di Semenanjung, telah dua kali PRU mereka 'ghuyub'.


Akibat ketakutan itu, mereka sedaya upaya menghalang kehadiran pimpinan PR yang berpengaruh untuk memasuki negeri di Sabah dan Sarawak. Sebelum ini, YB Azmin, YB Tian Chua, pimpinan NGO seperti S.Ambiga dan beberapa orang lagi, dan terbaru kelmarin YB Nurul Izzah pula disekat masuk. Sabah sudah menjadi negeri milik peribadi.

Naib Presiden PKR yang juga MP Lembah Pantai, YB Nurul Izzah Anwar telah tidak dibenarkan oleh pihak imigresen Sabah memasuki negeri ini. "Saya ditahan oleh Imigresen Sabah dan diarah pulang oleh Pejabat Ketua Menteri Sabah. Beginilah nasib demokrasi pasca-PRU13. Just you wait BN" tulis Nurul dalam twitter nya kelmarin. Katanya, beliau tidak dibenarkan berjumpa MP Penampang, Darell Leiking yang bertindak sebagai peguamnya. "Terdapat MP lain yang tidak akan dibenarkan masuk ke Sabah. Apabila ditanya nama (mereka yang tidak akan) dibenar masuk, (pihak Imigresen berkata ia) dianggap rahsia," kata Nurul Izzah lagi.

Adakah Sabah bebas untuk pendatang asing? Sabah tempat mengumpulkan pendatang asing yang tiada IC untuk diberikan IC? Di Lahad Datu, penceroboh di'benarkan' masuk kononnya untuk berbincang walaupun mereka hadir bersenjata, penceroboh boleh 'bermukim' pula untuk beberapa hari menyiapkan kubu mereka seterusnya menyerang anggota keselamatan kita. Mengapa YB Nurul Izzah dihalang? Adakah kerana YB Nurul Izzah bukan keturunan "Raja Kiram", maka beliau tidak layak memasuki Sabah? Kezaliman dan kebodohan politik KM Sabah ini teramat sangat sehinggakan MP Kinabatangan, Bung Mokhtar pun naik pelik dan tertanya-tanya mengapa teruknya Sang Penguasa di Sabah ini?

Sebab itu, kita tidak ada keraguan atau was-was lagi untuk mendakwa kerajaan ini memang zalim. Kerajaan zalim mesti ditentang. Jika tok-tok peti berat mulut untuk menentang kezaliman, biarkan sahaja rakyat yang melakukannya. Tok-Tok Peti duduk sahaja di rumah tadah kitab dan cukup bulan terima gaji.

-selatanonline-


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP