Monday, 25 November 2013

'Kerana Satu Lubang..'

Sidang Dewan Rakyat yang agak suram petang ini bertukar gamat seketika apabila Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof menyelar pihak yang jarang berterima kasih dengan jalan raya yang dibina oleh kerajaan BN.

Menurutnya, kerajaan telah banyak membina jalan raya selama ini namun, rakyat hanya memandang kepada lubang-lubang kecil yang muncul pada jalan-jalan itu.


"Dari dahulu sampai sekarang 50 tahun dulu, jarang kita bercakap dan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan BN.

"Begitu banyak jalan dilakukan, kita jarang ucap terima kasih. Sebab kita hanya bercakap 100 kilometer jalan cantik yang kita jalan, kita akan mengutuk jalan yang satu lubang yang kita lalui.

"Jadi saya harap kita kena praktikal, banyak sudah yang dilakukan kerajaan BN," katanya dalam Dewan Rakyat petang tadi.

Kenyataan itu mendorong MP Shah Alam, Khalid Samad untuk bangun mencelah dan membantah.

"Menteri jangan membutakan mata, banyak negara lain bina jalan tapi tak ada tol.

"Berapa banyak negara lain bina lebuh raya tetapi tiada penswastaan.

"Cukai pendapatan kita, mana pergi semua itu?" tegas Khalid Samad.

Yang Dipertua Dewan, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang hanya diam sepanjang pertengkaran kecil itu kemudiannya mengusik Khalid Samad apabila beliau duduk.

"Saya menanti-nanti satu hari nanti Shah Alam (Khalid Samad) jadi menteri kerja raya, tengok macam mana dia hendak menjawab," usik Pandikar Amin.

Usikan tersebut mendorong G Manivanan (PKR-Kapar) untuk bangun dan mengaminkan usikan tersebut.

"Amin, amin," kata Manivanan sambil Khalid Samad tersenyum-senyum dengan kenyataan itu.

Beliau berkata demikian sewaktu menjawab soalan Stephen Wong Tien Fatt (DAP-Sandakan) dan Datuk Wilfred Madius Tangau (BN-Tuaran) tentang status Lebuh Raya Pan Borneo di dua negeri itu.

Beliau sebelum itu menyebut tentang hasrat kerajaan untuk mencari pelabur yang sanggup melabur untuk membina lebuh raya bertol di negeri-negeri itu.


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP