Monday, 4 November 2013

Mukhriz Meroyan Dan Salahkan Pertambahan Pengundi Pondok

Jumlah penghuni pondok agama yang merupakan orang luar tetapi didaftarkan sebagai pengundi Sungai Limau menyumbang kepada kekalahan BN dalam pilihan raya kecil Sungai Limau, kata Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir.

"Bagi pihak kami antara persoalan timbul ialah bagaimana satu daerah mengundi seperti Bukit Besar boleh mempunyai jumlah pengundi yg begitu ramai di satu tempat.


"Kita tahu banyak pondok-pondok di situ tetapi takkanlah sampai ratusan penghuninya.
"Sejak dahulu lagi tempat yang sama beri kemenangan kepada PAS," katanya.
Menurut Mukhriz, pihaknya menerima keputusan pilihan raya ini namun persoalan timbul sama ada amalan sedemikian selaras dengan semangat demokrasi untuk penduduk setempat.

"Bukan tempat kami untuk mempertikaikam kenapa tempat seperti itu mempunyai jumlah pengundi begitu ramai.

"Tindakan mereka mendaftar orang luar sebagai pengundi di situ, adakah ia boleh diterima sebagai satu amalan demokratik.

"Saya tak bermaksud mempertikaikan keputusan pilihan raya kecil ini tetapi persoalan begitu tetapi timbul," kata Mukhriz dalam reaksi segeranya terhadap keputusan pilihan raya N20 Sungai Limau.
Bukit Besar merupakan daerah mengundi yang dimenangi PAS dengan majoriti terbesar iaitu sebanyak 1,103 undi.

PAS memenangi sembilan daripada 19 daerah mengundi dalam Sungai Limau untuk menang dengan majoriti 1,084 undi.

PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

2 comments:

maw 5 November 2013 at 06:09  

kalaulah itu kenyataan mb kedah yb mukhriz,besar kemungkinan akan mengunakan kuasa mb yang ada padanya,beliau tidak akan berlembut keatas kesemua pondok pondok agama dikedah.

melor45 5 November 2013 at 12:46  

Jika BN menang semua kenyataan itu akan uturn 180 darjah,kerajaan mengalu-alukan kehadiran penuntut luar yang menyuburkan ilmu dinegeri Darulaman ni.Bersyukurlah kerana ada jugak orang luar yang hendak menuntut ilmu agama ditanah air kita,yang masyhur dengan arak dan rokok murah.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP