Thursday, 2 January 2014

Haramsani... Dah tua pun tak insaf lagi ke??

untuk semua agamawan di negara mana pun mereka berada patut ditanya: apakah ayat-ayat Tuhan ini hanya ditujukan kepada rakyat bawahan? Sementara golongan atasan –samada sultan ataupun menteri- ayat-ayat Tuhan tidak terkena mereka? rakyat sahajakah yang patut selalu diingat agar taat pemerintah?!

Bukankah pemerintah lebih utama diingatkan agar takutkan Allah dalam pengurusan harta rakyat jelata..kedamaian negara terletak di tangan pemerintah bukan hanya di tangan rakyat..


..ada agamawan yang menghalalkan darah orang bawahan yang berkumpul secara aman tanpa senjata. Kononnya mereka itu bughah yang dihalalkan untuk bunuh. Padahal bughah adalah istilah yang mempunyai takrifan dan konteks yang tersendiri.

Tidak dinamakan bughah yang boleh diperangi oleh pemerintah pada rakyat yang berkumpul tanpa senjata. ..apakah bughah rakyat yang masih membayar cukai dan mengikut pelbagai peraturan yang tetapkan oleh negara?

..kita boleh saja untuk tidak bersetuju dengan perhimpunan itu tapi apakah patut untuk dihalalkan darah rakyat awam yang menyertainya atas alasan selekeh sedemikian rupa?

..menghalalkan darah rakyat atas nama agama adalah satu jenayah yang sangat besar..sesiapa yang memanipulasi agama untuk kepentingan tertentu telah merosakkan nama Tuhan dan utusanNYA yang mulia..

Dr.Maza.com


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

2 comments:

Shakirin Al-Ikram 2 January 2014 at 22:15  

Hah, Prof MZA dah tibai hang harussani, kantoi . Tu la belja takat SPM je nak nak bagi Fatwa `chap ayam!'
INGAT lulusan tinggi rypa-rupa takat SPM je Agama!
Alalhai, mamat camna nak diterima ckap dn penenrangan! Takat UMNO je la boleh jadi belalang. Kita ade ramai Helang.
Pi main jauh-juah capak orang 3?4 selalu macam talan pil kuda dan hidu gam!
Sori ya, gi kelentong Oran sekular UMNO lagi - traka sekolah pandai tutup mulut!

Hati Muda 3 January 2014 at 03:13  

Asalamualaikum bro jeebond. tolong tukarkan link blog Gendang Perang kepada http://www.lusuka.com/
domain dulu dah tak boleh direnew... maaf menyusahkan.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP