Tuesday, 7 January 2014

Perkasa Itu Sampah - Marina Mahathir

Datin Paduka Marina Mahathir tidak mahu diseret untuk bergaduh dengan kumpulan NGO hak Melayu Perkasa, yang menuduhnya cuba mencari publisiti murahan dengan menyokong penganut2 Kristian dalam isu kontroversi Allah.

Marina, yang merupakan anak perempuan penaung Perkasa Tun Dr Mahathir Mohamad, enggan mengulas apabila dia ditanya mengenai kritikan Perkasa terhadapnya.


"Saya tidak mahu mengulas mengenai Perkasa. Semua yang mereka cakap itu adalah sampah semata2," katanya selepas menghadiri mesyuarat Majlis Perundingan Perpaduan Negara yang pertama di Kuala Lumpur hari ini.

Marina telah hadir bersama2 dengan sekumpulan ahli2 NGO berada di Gereja Our Lady of Lourdes di Klang pagi semalam.

Marina, disertai dengan NGO Sisters in Islam dan beberapa kumpulan lain , berada di gereja untuk menunjukkan sokongan terhadap ancaman oleh kumpulan2 NGO Islam yang telah berkata mereka akan mengadakan bantahan di luar gereja tersebut.

Walaupun Marina dipuji atas pendiriannya kerana membela hak agama minoriti, ketua pemuda Perkasa,Irwan Fahmi Ideris telah mengecam Marina sambil mengatakan bahawa Marina sepatutnya berdiri bersama2 umat Islam.

" Sebagai seorang Muslim, dia patut bersama dengan kita untuk mempertahankan perkataan Allah supaya ia tidak digunakan oleh orang-orang Kristian ," beliau dipetik sebagai berkata.

Perkasa juga mempersoalkan sama ada Marina bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah oleh orang Kristian.

" Sebagai seorang Muslim dan anak seorang bekas Perdana Menteri yang telah memperjuangkan Islam dan mempertahankan Melayu, tindakan Marina telah menimbulkan banyak persoalan yang menjadi tanda tanya oleh rakyat Malaysia, terutamanya umat Islam.

"Di mana imannya dan adakah dia bersetuju bahawa kalimah Allah boleh digunakan oleh orang bukan Islam ? Kami amat mengutuk tindakannya, "katanya , sambil menambah bahawa dia sedang mencari "publisiti murahan ".

Irwan Fahmi Ideris telah mengkritik lagi aktivis sosial tersebut, dengan mengatakan bahawa Marina menyokong kepercayaan yang tidak Islamik, seperti memperjuangkan hak-hak lesbian,gay, biseksual serta LGBT dan dikaitkannya rapat dengan kumpulan Sisters in Islam,NGO yang menyokong hak sama rata untuk wanita,hak asasi manusia dan keadilan.- tmi

PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

1 comments:

Sabina45 7 January 2014 at 07:52  

Inilah rupa orang melayu yang mengaku islam tapi tak tahu nak faham apa itu iman ,itulah sebabnya orang melayu kita ini selalu silap mereka hanya mngukur iman sesaorang jika ikut cakap merka tapi merka lupa iman sesaorang hamba Allah buka terletak dipandangan lahiriah ,sepatutnya keluarlah perkataan lain bukannya perkataan beriman ,keran iman sesorang itu hanya Allah yang menentukan.Tunggu dan lihatlah apa cek Det nak kata.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP