Friday, 28 February 2014

Selepas Papagomo Kini Giliran Marina Mahathir Pula Saman Kaki Fitnah..KUALA LUMPUR: Aktivis sosial Datin Paduka Marina Mahathir menyaman Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) dan 15 anggota jawatankuasa (AJK) pertubuhan itu berhubung pernyataan berunsur fitnah mengaitkannya dengan aktiviti Gabungan Badan Bukan Kerajaan (Ngo) Hak Asasi Manusia (Comango).

Dalam saman itu, Marina, yang juga anggota Lembaga Pengarah Sisters in Islam (SiS) menamakan presiden pertubuhan itu Abdullah Zaik Abd Rahman, timbalan presidennya Aminuddin Yahaya dan naib presiden Abdul Rahman Mat Dali serta 13 AJK pertubuhan itu sebagai defendan.

Marina, yang diwakili peguam Muhammad Faizal Faiz Mohd Hasani memfailkan saman itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini melalui Tetuan Lee Hishammuddin Allen & Gledhill pada 16 Jan lepas.  Media memperoleh salinan pernyataan tuntutan itu hari ini ketika kes disebut di dalam kamar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Rosilah Yop.

Peguam Azad Bashir, yang mewakili kesemua defendan, memberitahu pemberita bahawa Rosilah menetapkan 10 Mac ini untuk kesemua defendan memfailkan pernyataan pembelaan mereka.

Dalam pernyataan tuntutannya, Marina mendakwa ISMA mengedarkan 70,000 risalah bertajuk “Antara 54 NGO dalam Comango” di masjid-masjid sekitar Lembah Klang, Kuala Lumpur, Shah Alam, Putrajaya, Seremban, Samarahan (Sarawak), Melaka, Kuantan dan Kuala Terengganu pada 8 Nov tahun lepas.

Bekas Pengerusi Yayasan Aids Malaysia (MAF) itu mendakwa ISMA juga menerbitkan artikel lain bertajuk “ISMA edar 70,000 risalah dedah dalang Comango” di dalam laman web ISMA di http://www.ismaweb.net dengan pautan laman web ISMA facebook di https://wwww.facebook.com/isma.malaysia pada tarikh yang sama (8 Nov).

Beliau mendakwa pernyataan-pernyataan fitnah itu membawa maksud bahawa beliau dikaitkan dalam aktiviti Comango, terlibat secara peribadi di dalam laporan yang diterbitkan Comango dan menjadi dalang di sebalik Comango serta tidak menghormati Perlembagaan Persekutuan.

Marina mendakwa pada 11 Nov tahun lepas beliau mengeluarkan satu kenyataan akhbar dengan menjelaskan bahawa tuduhan itu adalah palsu dan beliau langsung tidak terlibat dalam proses mengeluarkan laporan Comango serta memberi peluang kepada kesemua defendan untuk menarik balik tuduhan terbabit.

Namun, Marina mendakwa pada tarikh yang sama, ISMA melalui Aminuddin selaku defendan kedua membuat kenyataan akhbar dan turut mengulangi tuduhan palsu terhadapnya dan Marina mendakwa beliau sekali lagi mengeluarkan kenyataan akhbar dua hari selepas itu untuk membalas tuduhan itu.

Marina mendakwa kesemua defendan gagal untuk menarik balik pernyataan-pernyataan fitnah itu walaupun tiga surat bertarikh 19 Nov, 27 Nov dan 12 Dis 2013 dihantar kepada mereka.

Akibat pernyataan fitnah itu, Marina mendakwa reputasinya tercemar dan beliau menuntut ganti rugi teladan, ganti rugi teruk, satu injunksi untuk menghalang kesemua defendan daripada menerbitkan semula pernyataan fitnah itu dan permohonan maaf daripada kesemua defendan berserta faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

- BernamaRead More...

Kenapa Muhyiddin Meroyan Dengan Perjanjian Air Selangor?

Perjanjian Persefahaman (MoU) di antara Putrajaya dan kerajaan negeri berhubung isu air tidak akan berubah walaupun Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi menteri besar Selangor demikian kata Tan Sri Muhyiddin Yassin‎.

Timbalan Perdana Menteri itu berkata MoU yang ditandatangani dengan kerajaan negeri Selangor itu adalah bersifat ‎ tetap di mana Khalid sendiri bersetuju dengan syarat berkenaan dalam perbincangan bersama.


"Perjanjian antara kerajaan pusat dan negeri adalah demi kepentingan rakyat bagi sebagai usaha menangani krisis air dengan pembinaan empangan Langat 2.

"Dan perjanjian itu sudah dipersetujui di mana segala kandungannya diperbincangkan dan tidak akan berubah," katanya pada sidang media selepas program lawatan “walkabout” bersama penduduk di Kajang hari ini.

Beliau berkata status perjanjian tetap itu dilakukan apabila kerajaan sedar akan kemungkinan tersebut di mana ia boleh berubah sekiranya spekulasi Anwar untuk menjadi menteri besar berlaku.

Muhyiddin juga berkata, kerajaan negeri perlu mematuhi perjanjian tersebut sepertimana Putrajaya yang akan membantu Selangor untuk membina empangan Langat 2.

"Walau sebut memorandum tapi ini perjanjian maka obligasi kerajaan pusat dan ‎Selangor sudah tetap dan tidak boleh dipinda walau dalam keadaan apa sekalipun jadi rakyat boleh merasa lega.

"Dengan erti kata lain selepas ini, kalau kerajaan pusat kata akan memberi bantuan peruntukkan contoh dari RM1 bilion ke RM2 bilion, kita akan lakukan dan kita akan laksanakan, kerajaan negeri pula jangan pula tiba-tiba ditengah pembinaan mengubah syarat di mana jika ia berlaku maka mereka sudah melanggar perjanjian," katanya.

Terdahulu Muhyiddin bersama calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Datin Paduka Chow Mei Fun‎ beramah mesra bersama penduduk Sungai Chua.

Pada masa sama Muhyiddin dilihat menyindir Anwar apabila membuat kenyataan beliau tidak tahu mengenai perjanjian yang dibuat Khalid dan kerajaan pusat.

"Tidak kisah kalau Anwar tidak tahu yang penting Khalid tahu kerana dia menteri besar. Segala keputusan terletak pada beliau," katanya.

Tambahnya kenyataan Anwar itu membuktikan bahawa calon PR bagi PRK Kajang itu hanya mahu memegang jawatan hanya kerana nama dan bukannya kerana kepentingan rakyat.

"Beliau yang kononnya Penasihat Ekonomi Selangor tapi tidak tahu apa-apa berlaku dalam negeri sendiri seperti dia (Anwar) tiada sumbangan langsung," katanya.

Beliau juga mempertikaikan kredibiliti Anwar untuk menjadi Adun Kajang apabila dilihat terlalu sibuk dengan urusan luar.

"Dan mahukan lagi jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang sedangkan beliau sibuk ke sana sini jadi bagaimana mahu jaga penduduk Kajang," katanya.

"Sekarang ini pun beliau tidak ada di sini, sekarang ini di Jepun besok di Amerika Syarikat kalau macam ini baik beri sahaja kepada Mei Fun," katanya.

Dalam sidang media itu Muhyiddin turut ditanya adakah pengakuan Anwar yang tidak tahu mengenai perjanjian tersebut sebagai serangan Khalid kepada ketua pembangkang berkenaan.

Jawabnya Khalid mungkin dlihat seperti tidak pandai berpolitik namun beliau boleh menghidu hasrat Anwar untuk mengambil alih peranan menteri besar itu.

"Saya tidak tahu apa muslihat Anwar dengan cita-citanya ingin menjadi menteri besar namun apa yang berlaku dalam PKR membuktikan bahawa ketidaksefahaman berlaku diantara pemimpin parti itu," katanya.

‎Rabu lalu, Khalid menandatangani MoU dengan Kementerian Tenaga Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) bagi menyelesaikan isu air di Selangor.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin tertinggi PKR tidak diberitahu tentang perjanjian tersebut, Anwar sendiri tidak mengetahuinya.

"Mereka ini mahu menetapkan harga dan mahu penilaian untuk mewajarkan harga mereka," kata Khalid lagi.

Antara isi kandungan perjanjian tersebut termasuklah kerajaan negeri yang dipimpin PR akan membenarkan Putrajaya meneruskan Loji Rawatan Air Langat 2.

Selain itu, kerajaan negeri juga akan memberikan pampasan bernilai RM9.65 bilion kepada empat syarikat konsesi air di Selangor.
Ekoran pengambilalihan itu, satu konsortium air untuk menguruskan industri air di Selangor yang akan dibentuk di bawah seliaan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB).

Kerajaan Selangor menjangkakan pengambilalihan syarikat konsesi tersebut selesai dalam tempoh tiga bulan. – tmi
Read More...

Idea Jahat Blogger Mahathir Kepada Najib Untuk Hancurkan PR

Kadir yakin pakatan Najib dan Anwar akan menggembirakan semua pihak.


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak boleh melawan pengkritiknya jika beliau berpakat dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata wartawan veteran, Datuk A Kadir Jasin.

Menurut bekas ketua pengarang kumpulan New Straits Times Press Bhd itu, sekiranya kedua-dua pemimpin tersebut berpakat, kesudahannya pasti menguntungkan Barisan Nasional (BN) pimpinan Najib dan Pakatan Rakyat (PR) pimpinan Anwar.

"Kritikan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin terhadap Najib boleh diketepikan sekiranya Najib berpakat dengan Anwar.

"Najib dan kumpulannya boleh bergantung kepada Anwar untuk berlawan dengan Dr Mahathir dan Daim," kata Kadir dalam tulisan di blognya The Scribe hari ini.

Pakatan Najib dengan Anwar mampu menguatkan lagi kedudukannya, serta menghapuskan PR dan pengkritiknya yang paling lantang.

"Anwar boleh menikmati keistimewaan dan juga dilindungi, sekiranya beliau menjadi ahli kerajaan. Semua orang akan bahagia" katanya.

Sebelum ini, Daim pernah mengkritik Najib sebagai seorang pemimpin yang tidak tegas dan rapuh dalam menguatkuasakan undang-undang negara.

Beliau turut mengatakan bahawa ahli Kabinet yang dilantik datang daripada mereka yang cetek pengetahuan dan tidak mempunyai semangat patriotisme.

Daim juga turut mengkritik Anwar dan menggelar pemimpin pembangkang tersebut sebagai gila publisiti dan sukakan perhatian, selain tidak mampu menyelesaikan masalah.

Menurut Kadir, selain menentang Daim, Anwar juga boleh menggantikan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, hasil pakatan dengan Najib.

"Anwar mempunyai kebolehan menjauhkan Selangor daripada PR sekiranya beliau berasa hampir kalah. Sekiranya beliau berpakat dengan Najib, beliau boleh mengeluarkan Khalid," katanya.

Spekulasi timbul bahawa Anwar akan menggantikan Khalid sekiranya beliau menang Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada 23 Mac nanti.

PRK Kajang diadakan selepas peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan tersebut, Lee Chin Cheh untuk memberi laluan kepada Anwar bertanding disana.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh 23 Mac untuk hari PRK dan 11 Mac sebagai hari penamaan calon.

Read More...

E-Mail Zaid Ibrahim Minta Tanah Kepada Rafizi DidedahSaya pada mulanya tidak mahu memberi maklum balas tetapi selepas ditanya berkali-kali terutamanya oleh FreeMalaysiaToday yang ghairah membawa berita ini, saya akhirnya membuat keputusan melontarkan kembali beberapa perkara berhubung kredibiliti yang perlu juga dijawab oleh Datuk Zaid Ibrahim.

Jika beliau lantang berkempen atas platform ketelusan dan integriti serta memberi gambaran beliau ingin menyelamatkan kerajaan Selangor daripada ahli politik yang membawa budaya rasuah dan campur tangan, maka beliau juga perlu mempunyai rekod yang baik dalam perkara itu.

Malangnya, keadaannya tidak sebegitu.

Dalam tempoh pendek lebih setahun beliau menjadi anggota Keadilan beliau jugalah yang tidak segan silu cuba menggunakan kedudukan di dalam parti untuk mempengaruhi keputusan kerajaan negeri berhubung beberapa projek yang diusahakan oleh rakan atau pihak yang bersabit dengan beliau.

Sebagai Ketua Eksekutif Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor, saya pernah didatangi sendiri oleh Datuk Zaid Ibrahim yang meminta supaya kami campur tangan dalam dua projek yang diusahakan rakan atau pihak yang bersabit dengan beliau.

Projek pertama melibatkan tanah seluas 26 ekar di Batu/Selayang. Saya dimaklumkan bahawa rakan/rakan kongsi beliau telah membuat cadangan pembangunan bersama dengan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB).

Pada 25 Jun 2010, dalam satu e-mel yang saya sertakan bersama, Datuk Zaid Ibrahim secara terang-terangan memohon pejabat saya campur tangan dengan melobi Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, untuk meluluskan cadangan yang dibuat oleh rakan atau pihak yang bersabit dengan beliau itu.

Datuk Zaid Ibrahim juga ada menyebut secara lisan kepada saya untuk membantu mendapatkan tanah PT70 dan PT71 iaitu dua lot tanah premium di Petaling Jaya juga bagi tujuan untuk dibangunkan oleh rakan atau pihak yang bersabit dengan beliau.

Saya memaklumkan perkara ini kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kami bersetuju bahawa adalah tidak menepati prosedur untuk pejabat kami membenarkan pimpinan parti melobi atau mempengaruhi keputusan kerajaan negeri, terutamanya yang bersabit dengan harta awam.

Oleh itu, pada 13 Julai 2010, saya membalas e-mel Datuk Zaid Ibrahim untuk memaklumkan kepada beliau prosedur yang akan digunapakai oleh pejabat kami dan kerajaan negeri dalam menangani permohonan pembangunan bersama harta kerajaan Selangor.

Budaya melobi dan menggunakan kedudukan politik di dalam parti untuk mempengaruhi keputusan kerajaan adalah budaya Umno/Barisan Nasional (BN) yang tidak telus. Budaya ini bertentangan sepenuhnya dengan hasrat Pakatan Rakyat (PR) untuk mengehadkan pengaruh politik di dalam perkara-perkara bersabit dasar dan maklumbalas pelaksanaan dasar.

Keputusan melibatkan harta dan tender diserahkan kepada jawatankuasa yang dipertanggungjawabkan mengikut prosedur yang termaktub.

Jelas bahawa kelantangan Datuk Seri Zaid Ibrahim mengenai ketelusan, integriti dan budaya politik bebas rasuah hanyalah lantang dengan suara, tetapi tidak dicerminkan oleh tindak tanduk beliau.

Ini soal kredibiliti sebenar. Sebelum beliau terus lantang mencabar orang lain, wajarlah Datuk Zaid menjelaskan kenapa beliau kekal dengan budaya Umno/BN setelah meninggalkan Umno/BN? – 26 Februari, 2014.

* Penulis adalah Pengarah Strategi PKR.

Read More...

Mahkamah Sahkan Identiti Papagomo Dan Arah Bayar Anwar RM800,000Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengesahkan Wan Mohd Azri Wan Deris adalah Papagomo dan beliau didapati memfitnah Ketua Umum Datuk seri Anwar Ibrahim.

Sewaktu memberi keputusan, Pesuruhjaya Kehakiman Rosilah Yop turut mengarahkan Wan Mohd Azri membayar RM800,000 sebagai ganti rugi.

Peguam yang mewakili Anwar, N Surendran berkata mahkamah juga mengarahkan Wan Mohd Azri membayar kos sebanyak RM50,000. Rosilah membuat keputusan itu dalam kamar.

Wan Mohd Azri yang hadir hari ini, masih menafikan beliau adalah Papagomo.

Read More...

Mukhriz Mahathir Sudah Pening...Baru-baru ini, sewaktu Perhubungan PAS Kedah mengadakan program untuk memantapkan organisasi di SP Inn Sungai Petani; Umno Bahagian Merbok pula mengadakan pertemuan khas dengan Pengerusi Perhubungannya Dato’ Paduka Mukhriz Mahathir. Meriah hotel milik anak syarikat kerajaan negeri itu apabila dua buah parti utama yang bersaing mengadakan program sebelah menyebelah.

Jika PAS sebagai pembangkang sedang bangkit semula membina kekuatan, Umno pula sedang berhempas pulas untuk memulihkan masalah dalaman parti pemerintah itu satu demi satu bahagian. Baru minggu lalu Mukhriz terpaksa campurtangan menasihati seorang ADUN BN supaya tidak meneruskan hasrat untuk menyaman pemimpin Umno bahagian berhubung pertikaian politik dalaman mereka. Setiap bahagian Umno ada masalahnya masih-masing yang lebih merumitkan berbanding sewaktu jadi pembangkang dahulu.

Selepas sembilan bulan berlalu, tempoh berbulan madu Menteri Besar Kedah itu sudah berakhir. Apa yang terpaksa dilaluinya kini ialah masalah demi masalah yang melanda sebuah parti tua lagi nazak yang talian hayatnya cuma kuasa dan wang dari kerajaan Pusat dan bukan jatidiri perjuangan.

Semua orang tahu Mukhriz diangkat menjadi Menteri Besar bukan kerana keikhlasan Najib. Ia adalah kerana Tun Mahathir dan atas desakan konco-konconya.

Tun Daim Zainuddin mengadakan perjumpaan dengan pemimpin Cina Kedah dan meminta Najib mengumumkan Mukhriz sebagai bakal menteri besar. Ia dibantu dengan penolakan sebahagian besar ahli Umno Kedah, khususnya generasi muda, terhadap Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah – pengerusi Perhubungan Umno ketika itu.

Sebaik terlantik, Mukhriz cuba membawa imej baik di hadapan para pemimpin Umno Kedah. Dalam mesyuarat perhubungan yang pertama, beliau dilaporkan berjanji akan memberikan mereka tempat dalam GLC. Tapi biasalah, masakan semuanya dapat ditunaikan.

Mukhriz membawa balik beberapa bekas pegawainya sewaktu bertugas di kementerian dahulu. Terlepas lagi pejuang Umno dari Kedah. Bahkan beliau telah meletakkan orangnya dalam post yang sepatutnya milik pegawai kerajaan negeri (KCS). Ini menimbulkan kemarahan sebahagian KCS.

Dalam pengisian jawatan GLC tentulah kroni yang jadi keutamaan. Mukhriz melantik Dato’ Abu Hasan Sarif yang memberi laluan kepadanya menjadi Ketua Bahagian Jerlun sebagai Pengerusi Kumpulan Ladang PKNK dan Ali Lembaga Pengarah Kedah Medical Center walhal beliau dianggap tidak layak untuk berada di tempat tersebut berdasarkan latarbelakangnya.

Bekas Naib Ketua Bahagian Jerlun (sepenggal) Abd Aziz Mahamud dilantik sebagai pegawai khas bergred tinggi, pengarah GLC dan mendapat anugerah DSDK (Dato’).

Pemimpin yang tidak menjadi kroni, apatah lagi kalah dalam pemilihan bahagian tidak mendapat tempat yang baik. Dato’ Zaini Jakpar (Bukit Kayu Hitam), Dato’ Ahmad Lebai Sudin (Bukit Lada) dan Dato’ Ali Yahya (Pantai Merdeka) tidak mendapat tempat yang baik sekalipun mereka adalah ADUN. Jawatan ADUN angkat terhadap kawasan yang BM kalah juga ditarik balik.

Sewaktu Kedah ditadbir Pakatan Rakyat, urusan pelantikan majlis Ketua Kampung (MKK) diserahkan kepada ADUN atau ADUN angkat. Pakatan ‘mengajar’ pejabat daerah supaya lantikan kakitangan khas kerajaan negeri itu (MKK) biar ditentukan oleh ADUN yang menjadi sebahagian entiti kerajaan bukannya parti politik.

Kini pejabat daerah menjadi ‘pening’ dengan Umno bahagian kerana mereka juga ingin mengatur kedudukan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKKP). Ertinya satu senarai calon JKKKP oleh ADUN dan satu lagi senarai JKKKP oleh Umno bahagian. Akibatnya selepas sembilan mentadbir terdapat beberapa daerah yang belum dapat memuktamadkan kedudukan JKKKP. Semuanya gara-gara perebutan kuasa dalam parti tua itu. Rakyat pula yang terpaksa tanggung padah.

Bukan rahsia lagi bahawa KCS yang sudah sepenggal terbiasa dengan corak pentadbiran Pakatan, rasa tidak selesa dengan pendekatan BN yang mahu campurtangan dalam urusan pentadbiran. Saya masih menyiasat benar atau tidak cerita yang tersebar kononnya seorang pegawai hilang sabar apabila didesak oleh Exco membayar RM1.2 juta untuk program Rajalawak lalu bersuara, “Ingat duit bapak hangpa ka?” Hanya RM200 ribu yang dikeluarkan kemudiannya.

Kedudukan Mukhriz di peringkat pusat juga semakin terancam dan kelihatan tiada masa depan, sama seperti gelapnya masa depan Umno itu sendiri. Lebih-lebih lagi apabila beliau dikaitkan dengan cubaan untuk menjatuhkan Najib dengan bantuan Tun Daim, Dato’ Zainuddin Maidin, Tan Sri Sanusi Junid, Datuk Sabarudin Chik dan beberapa orang lagi. Sumber mengatakan ‘mujur’ Tan Sri Muhyiddin sendiri tidak merestui cubaan tersebut.

Mukhriz kalah pertandingan Naib Presiden Umno, antaranya, adalah kerana Najib selaku presiden tidak merestuinya. Mukhriz tidak mendapat undi dari Pahang. Kedah dianggap kubu sokongan terhadap beliau; namun kalah di Alor Setar, Sungai Petani, Baling dan lebih mengejutkan lagi tewas di bahagiannya sendiri iaitu Jerlun.

Cakap Mukhriz tidak lagi berwibawa di peringkat Pusat. Contohnya, dia mahukan Ketua Pemuda Sik Mahadhir Abdul Hamid jadi Ketua Pemuda Negeri tetapi Khairy Jamaludin tidak pedulikan kehendak Mukhriz, sebaliknya melantik Ketua Pemuda Umno Bahagian Merbok.

Nampaknya laluan Mukhriz tidak sangat cerah, mentadbir negeri tanpa majority dua pertiga. Mukhriz naik kerana Tun. Wibawa Tun semakin luntur seiiring usia. Sampai waktunya Tun kena ‘pergi’ juga. Masa itu, jalan Mukhriz akan lebih sukar.

http://notautara.blogspot.com/2014/02/umno-kedah-kembali-bergolak.html


Read More...

Thursday, 27 February 2014

Jom Bekenalan Dengan Macai Yang Kata Undi Anwar Haram

KAHKAHKAH... BEKAS CALON UMNO RUPANYA.. PATUTLAH MEROYAN MACAM BERUK KENA BELACAN.. PUIIH..

Read More...

Tangkap Micheal Chia Strategi Untuk Jatuhkan Musa Aman?

PKR menggesa agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka semula siasatan terhadap Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman (gambar) berikutan hukuman penjara dan sebatan terhadap peniaga balak, Michael Chia semalam.

Menurut Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, kejayaan pendakwaan SPRM terhadap Chia membuktikan SPRM berkemampuan mengumpul bukti yang baik untuk memastikan pendakwaan berjaya.


"Hukuman bersalah ke atas Michael Chia itu menghidupkan kembali banyak pertanyaan mengenai siapa di belakangnya?

Menurut ahli Parlimen Pandan itu, fakta kes tersebut sebelum ini melalui pelbagai bukti pemindahan wang, keterangan SPRM dan maklumat daripada ICAC di Hong Kong yang menunjukkan memang ada pemindahan wang berjumlah RM40 juta tetapi ia tidak disiasat sebagai rasuah kerana wang itu dikatakan derma politik kepada Umno Sabah.

"Sebab itu, keputusan bersalah yang dijatuhkan kepada Michael Chia menguatkan spekulasi mengenai kes wang RM40 juta yang sebelum ini menjadi kontroversi melibatkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman," kata Rafizi dalam satu kenyataan hari ini.

"Keputusan bersalah terhadap Michael Chia ini juga adalah satu tamparan kepada Datuk Seri Nazri Aziz yang mempunyai hubungan dengan Michael Chia terutama apabila anak beliau menggunakan kereta mewah milik Michael Chia seperti yang saya dedahkan sebelum ini.

"Apatah lagi apabila Datuk Seri Nazri Aziz sendiri yang tampil di Parlimen menjelaskan bahawa tidak ada unsur rasuah di dalam kes-kes melibatkan Datuk Seri Musa Aman dan Michael Chia yang mengundang kontroversi sebelum itu," kara Rafizi.

Rafizi sebelum ini pernah membuat laporan kepada SPRM terhadap Nazri dan keluarganya dengan tuduhan Chia memberi anak menteri tersebut kenderaan mewah bagi membebaskan dirinya daripada tuduhan rasuah.

Rafizi juga memaparkan tujuh video pengintipan sebagai bukti tambahan dengan video  yang menunjukkan keluarga Nedim yang merupakan anak Nazri menggunakan kenderaan mewah Chia.

Video itu menunjukkan perjalanan Hummer dari kediaman kondominium mewah di Damansara Heights itu, di mana Nedim dan keluarganya dikatakan tinggal di rumah tersebut.

Rafizi juga menunjukkan dalam video tersebut kereta Audi hijau, yang didakwa dipandu oleh Nedim, dan Toyota Vellfire hitam yang dipandu isterinya.

Menurut Rafizi, kenderaan Hummer tersebut selalunya digunakan oleh pemandu peribadi keluarga dan pengawal peribadi mereka dan digunakan sebagai kenderaan “menyimpan barang”. 

Read More...

MP Langkawi Yang Otak Loklaq..


Macam mana Ketua UMNO Langkawi yang loklaq... Nawawi Ahmad.. yang tidak ada pengalaman serta kelayakan dan kebolehan.. tetiba dilantik sebagai Pengerusi KTMB..???? Kompom lepas ni akan keluar idea bangang nak buat laluan keretapi dari perlis ke langkawi melalui dasar laut.. hehehe...

Tolonglah..jangan hina dan perlekehkan rakyat seolah KTMB kepunyaan UMNO...!!

Ni sebuah syarikat yang panjang sejarah dan amat dekat dgn rakyat sejak beratus tahun lagi....kenapa poltician dilantik..dan dibayar gaji lumayan..??

Read More...

Wednesday, 26 February 2014

Video - Heman Tino Diserang Sawan Gila Di Kajang

Read More...

Saifuddin Nasution Akui Anwar Memang LemahSetiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail secara sinis hari ini bersetuju dengan bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin yang menyifatkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai pemimpin yang "lemah".

"Dalam konteks yang disebut itu, saya setuju Anwar lemah kerana Anwar tak dapat angkat anak dia jadi sepuluh (orang) yang terkaya di Malaysia.

"Beliau juga lemah kerana gagal mengumpul kekayaan seperti Daim.

"Ia amat sukar bagi saya untuk memaafkan Anwar di atas kelemahannya ini," kata Saifuddin pada sidang media pagi ini.

Tambahnya lagi, Anwar juga "lemah" kerana melunaskan hutang-hutang negara lebih awal daripada yang sepatutnya dan tidak mengumpul hutang untuk negara.

"Anwar juga lemah kerana semasa jadi menteri kewangan dia bayar hutang negara lebih awal daripada jadual.

"Menteri kewangan yang baik harus menimbun hutang.

"Dalam konteks itu saya setuju sepenuhnya dengan kenyataan Tun Daim," katanya lagi.

Dalam wawancara yang disiarkan KiniBizsemalam, Daim yang juga merupakan tokoh korporat berjaya menyifatkan Anwar sebagai "lemah" kerana tidak mempunyai sebarang pencapaian sewaktu berada di dalam kerajaan.

Beliau juga berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak gagal menunjukkan kepimpinan di peringkat nasional.

Read More...

TERKINI- Kerajaan Selangor Beli SYABAS RM9.65 Bilion

Berita yang baru diterima, apabila kerajaan Selangor dan kerajaan persekutuan telah mencapai kata sepakat dan persetujuan bersama untuk membenarkan kerajaan Selangor untuk beli bayar dengan pampasan sejumlah RM9,500,000,000 juta (RM9.65 bilion) sekaligus terus mengambilalih pengurusan syarikat air di Selangor seperti :

Pampasan Beli Syarikat Konsesi Air Selangor : Senarai Syarikat Terima Bayaran Lumayan RM9.65 Bilion!!
Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas)
Puncak Niaga Sdn Bhd
Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas)
Syarikat Pengeluar Air Selangor Holding (Splash).


Kerajaan Selangor Bayar RM9.65 Bilion Beli Syarikat Konsesi Air Selangor VS Kerajaan Malaysia Terus Bina Langat 2!

Dan perjanjian kerajaan Selangor & kerajaan malaysia ini juga Perjanjian tersebut membuka laluan untuk pembinaan pusat rawatan air Langat 2

Kerajaan Selangor dapat Beli Syarikat Konsesi Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga, ABBAS, SPLASH

Kerajaan Malaysia dapat terus dengan projek pembinaan pusat rawatan air Langat 2
Satu konsortium air untuk menguruskan industri air di Selangor akan dibentuk di bawah seliaan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB)
Kerajaan negeri Selangor menjangkakan pengambil alihan syarikat konsesi tersebut akan selesai dalam tempoh tiga bulan

Bermakna, kerajaan Selangor sekarang ini bakal memiliki kawalan penuh terhadap pengurusan air Di Selangor termasuk tarif di Selangor sekaligus meredakan sedikit sebanyak ketegangan mengenai isu air dan mungkin situasi menang-menang juga bagi kedua-dua pihak.

Seperti janji kerajaan Selangor sebelum ini, dengan bayar pampasan sejumlah RM9,65 bilion untuk beli pengurusan syarikat air Selangor ini, dijangka rakyat Selangor bakal menjadi ‘taukeh dalam industri air Selangor’ di mana apabila Kerajaan Negeri bakal menerbitkan saham air sebagaimana pengalaman Tan Sri Khalid Ibrahim melakukan antara rakyat & kerajaan Malaysia ketika beliau menjawat jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Permodalan Nasional Berhad (PNB) sebelum ini.

P/S : Apa kata rakyat Selangor amnya dan rakyat malaysia umumnya dengan hasil perjanjian kali ini, di mana kerajaan Selangor dapat beli syarikat konsesi air di Selangor dengan nilai sejumlah RM9.65 bilion?


Read More...

Rancangan Gulingkan Najib Terus Berjalan Secara Terancang

Berita 1: Status berpendapatan tinggi tidak bermakna Malaysia maju sepenuhnya, kata Dr Mahathir

Arkitek Wawasan 2020, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi tidak bermakna menjadi negara membangun sepenuhnya seperti digambarkan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

Bekas perdana menteri paling lama berkhidmat itu berkata, menjadi sebuah negara maju bukan semata-mata mencapai pendapatan per kapita tinggi tetapi ditakrifkan dengan kecanggihan masyarakatnya.


"Setengah orang, secara mudah mentakrifkan menjadi negara maju adalah dengan mencapai pendapatan per kapita USD12,000 dan KDNK yang tinggi. Ini tidak cukup untuk melayakkan kita menjadi negara maju.

"Bagi saya, menjadi sebuah negara bukan semata-mata mencapai pendapatan per kapita tinggi tetapi juga kecanggihan masyarakatnya," katanya di hadapan pelajar di Manchester, United Kingdom hujung minggu lalu.

Najib sebelum ini meletak sasaran negara untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 dan menggariskan beberapa polisi dan insentif sejak mengambil alih pemerintahan Putrajaya.

Ini bukan kali pertama Dr Mahathir mengkritik Putrajaya.

Januari lalu, beliau berkata, pelaburan asing langsung (FDI) yang menyumbang kepada pergantungan Malaysia kepada pembinaan dan buruh asing murah tidak akan membantu negara menjadi maju.

Dr Mahathir mengakui amalan tersebut berjalan sejak pemerintahannya, bagaimanapun berkata dalam blognya bahawa usaha meneruskan tradisi tersebut hanya akan menyebabkan Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi atas kertas sahaja.

"Untuk negara menjadi maju, kita perlu kepelbagaian. Membina bangunan menakjubkan dan pencakar langit tidak akan menjadikan kita sebuah negara maju tidak kiralah berapa pun pendapatan per kapita atau KDNK," katanya.

Dr Mahathir semasa berucap dalam majlis anjuran United Kingdom & Eire Council of Malaysian Students pada Ahad lalu berkata, jika Malaysia bergantung kepada status maju berasaskan pendapatan per kapita, ia masih tidak sama tahap dengan negara seperti Arab Saudi.

"Jika kamu berpegang kepada anggaran itu, maka negara paling maju adalah Arab Saudi. Tapi anda tahu, Arab Saudi tidak dianggap sebagai negara maju.

"Sebaliknya, kita perlukan industri. Kita perlukan pemikir. Kita perlukan kemudahan. Infrastruktur kita perlu hebat. Semua ini perlu dimiliki sebelum menjadi negara maju sepenuhnya," katanya.

Dr Mahathir memperkenalkan Wawasan 2020 pada 1991 untuk meletakkan Malaysia di landasan menjadi sebuah negara "perindustrian dan maju sepenuhnya" menjelang 2020.

Ia termasuklah kekayaan ekonomi, politik, sosial, kerohanian, psikologi serta perpaduan nasional dan sosial.

"Minta maaf saya katakan, tapi kita tidak ke arah itu. Kita terlalu fokus kepada pendapatan per kapita. Saya benci untuk katakan ini, tetapi menjelang 2020, kita mungkin tidak mencapai status sebuah negara maju sepenuhnya,” katanya.

Dalam ucapannya lagi, Dr Mahathir juga menggesa supaya belia tidak menjadi hamba mengikut cara Barat, menyifatkan terlalu cenderung ke arahnya menyebabkan pemikiran orang ramai masih lagi dijajah.

"Barat menyumbangkan banyak idea hebat kepada dunia. Mereka mampu ke bulan, ruang angkasa lepas dan sebagainya.

"Tapi adakah kita perlu mengikuti apa saja mereka lakukan," katanya ketika menyampaikan ucapan mengenai peranan belia negara di era globalisasi.

Dr Mahathir berkata, dunia menjadi sebuah perkampungan global kecil dan menggesa belia agar tidak memisahkan diri mereka dengan tidak menjadi seorang yang bebas.

"Apabila kamu mengikut idea Barat, nilai dan amalan, kamu bukanlah bebas sepenuhnya.

"Menjadi bebas bermakna anda dapat berfikir dengan sendirinya," kata dan menambah belia Malaysia patut tahu menerima perkara betul dan salah.

Malah, masyarakat juga perlu menghormati hak majoriti untuk memerintah dan juga hak minoriti untuk membantah, tetapi bukan sehingga ke tahap untuk menjatuhkan kerajaan.

"Kerajaan dipilih oleh majoriti. Oleh itu, mereka yang menentang kerajaan pastinya adalah minoriti.

"Jika minoriti itu dibenarkan untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih oleh majoriti, maka tidak ada demokrasi,” katanya.

Beliau berkata, rakyat Malaysia yang terdiri daripada berbilang kaum dan agama mesti belajar untuk hidup antara satu sama lain.

"Jika mereka tidak belajar untuk bertolak ansur antara satu sama lain atau mahu merebut segala-galanya untuk diri mereka sendiri, maka akan ada konflik dan ketidakstabilan di negara ini.

"Jika negara tidak stabil, ibu bapa anda tidak akan dapat menghantar ke luar negara belajar kerana mereka tidak boleh memperoleh wang di Malaysia,” katanya. Beliau berkata, rakyat Malaysia hidup dengan aman dan harmoni, maka mereka perlu membentuk pemikiran sendiri, idea dan nilai moral agar tidak menjadi terhutang budi kepada Barat atau orang lain. -TMI

ARTIKEL 2

Utamakan kestabilan, bukan mandat, kata Daim kepada Putrajaya

Keamanan dan kestabilan adalah dua perkara terpenting yang dimahukan rakyat Malaysia selain agen provokasi yang perlu dihapuskan, kata bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Daim berkata, kerajaan sedia ada bukan sahaja perlu memikirkan untuk mengekalkan mandat sedia ada tetapi juga dasar kepimpinan.

"Undang-undang sedia ada memadai untuk mengawal perkara ini. Jika terdapat pihak yang cuba mencetuskan kontroversi, mereka perlu ditangani.

"Jika ia lambat ditangani maka akan ada pihak cuba mengambil kesempatan," katanya dalam satu wawancara bersama KiniBiz.

Berbicara tentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Daim berkata akar umbi dan rakyat mempunyai impian yang sama iaitu mahu melihat kepimpinan yang kuat.

Katanya, Malaysia sebuah negara berbilang kaum dan agama maka terdapat pelbagai isu sensitif berlingkar dalam negara.

“Berdasarkan maklum balas yang saya terima, ramai yang berasa Najib seorang pucuk pimpinan yang rapuh atau kurang tegas.

“Sebagai pemimpin, beliau harus tahu mengawalnya selain pasukan terbaik untuk menasihati bagaimana berdepan dengan isu yang tidak boleh diselesaikan secara individu,” katanya.

Beliau berkata, Kabinet yang kuat diperlukan dan mereka yang memahami sejarah Malaysia dapat menjangkakan masalah yang berlaku berbanding terus mengambil tindakan.

Katanya, perancangan yang baik akan memperlihatkan kepada rakyat arah yang ingin dituju dan jika rakyat berasa orientasinya sesuai, mereka akan memberi sokongan.

“Pertama kali dalam sejarah, warga asing dan tempatan melihat secara serius situasi politik di Malaysia. Jika anda melihat orang luar menulis tentang Malaysia, ia bermakna mereka mula curiga terhadap kestabilan negara.

“Rakyat mahu melihat dan berasa selesa bersama Putrajaya sebaliknya majoriti rakyat berasa ada sesuatu yang tidak kena,” katanya.

Mengulas mengenai Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang pada 23 Mac ini, Daim menyifatkan pilihan raya itu tidak perlu diadakan dan membazir dana rakyat.

Katanya, calon PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah seorang pemimpin yang lemah dan tidak berupaya menyelesaikan pelbagai masalah.

“Anwar sendiri tidak diundi ke dalam PKR tetapi mempunyai banyak pengaruh dan kuasa. Beliau memutuskan apa yang perlu dilakukan kepada pemimpin parti terpilih.

“Sama ada media memuji atau mengkritik, ia membuatkan Anwar gembira kerana masih mendapat liputan,” katanya.

Berhubung isu kalimah Allah, Daim berkata perkara itu tidak seharusnya menjadi pertikaian kerana tidak wujud permasalahan seumpama itu di Sabah dan Sarawak.

Beliau turut menolak dakwaan yang mengatakan Islam kini sedang menerima ancaman sebaliknya menyifatkan ahli politik yang gemar membesarkan isu tersebut.

“Kenapa tiba-tiba bawa isu ini ke Semenanjung Malaysia dan menjadikannya masalah besar?

“Mendapatkan sokongan dengan membangkitkan isu agama adalah perbuatan bodoh. Kita selalu hidup aman damai dan persoalan agama tidak pernah dibangkitkan,” katanya.

Dipetik dari sini

Read More...

Sedangkan Ahli Parlimen Dihalang Berurusan Dengan Pejabat Najib.. Apatah Lagi Rakyat Biasa..

Ini saya wakil rakyat, bagaimana rakyat biasa - Rafizi

PUTRAJAYA: Selepas setengah jam 'ditolak sana sini' oleh pegawai di pejabat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli dan Adun Batu Lintang See Chee How akan menghantar memorandum berhubung kes rasuah balak bekas Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud melalui pos.

Rafizi yang ditemui di pekarangan Jabatan Perdana Menteri kecewa apabila pegawai Najib enggan berjumpa beliau sedangkan perkara itu telah dimaklumkan dalam satu surat semalam.


"Semalam saya sudah bagi surat tentang penyerahan memorandum hari ini. Notis sudah bagi dan difaks awal.

"Saya berhubung dengan dua pegawai Mohd Nor dan Azian sebaliknya mereka minta saya berhubung dengan Badrin.

"Badrin pula tiba-tiba tanya soalan macam-macam dengan saya seolah-olah hendak menyiasat saya. Saya ditolak tolak, buang masa saya sahaja," katanya kepada media.

Rafizi kesal apabila pejabat Perdana Menteri tidak mahu menerima memorandum apatah lagi beliau hendak berjumpa dengan Najib sendiri.

"Saya tunggu, ditolak tolak. Tidak ada wakil seorang pun yang hendak terima memo ini. Langsung tidak menghormati tetamu yang datang.

"Ini saya sebagai wakil rakyat. Bagaimana pula dengan rakyat biasa yang datang hendak berjumpa dengan PM sendiri," katanya dengan nada kesal.

Bagaimanapun Rafizi percaya tindakan tidak mahu terima memorandum ini sama ada tidak hormati rakyat atau takut dengan Taib Mahmud.

Memorandum serta bukti terbaru dakwaan rasuah terhadap Taib Mahmud yang hampir 100 muka surat itu turut dikepilkan sekali desakan agar Najib menangguhkan pelantikan Taib sebagai Yang Dipertua Negri Sarawak sehingga dakwaan kes rasuah disiasat semula.

Pagi tadi Rafizi turut menyerahkan bukti terkini kes balak keluarga Taib Mahmud kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Sumber

Read More...

Tuesday, 25 February 2014

Pelakon Sakit Jiwa Pukul Isteri Orang?Ikuti temubual dari Fauzi Nawawi:

Saya ada SMS Sharnaaz kata nak jumpa dan minta penjelasan. Tapi dia balas SMS dengan bahasa berbaur gangster dan ugutan. Saya tak boleh dedahkan semua sebab dah jadi kes polis. Antara salah satu komen dia adalah, “Lu datanglah macam mana pun, gua hadap.”

Kami buat laporan polis bukan untuk cari publisiti, kami dah lama dalam industri, untuk apa lagi cipta kontroversi? Saya cuma mahu melindungi isteri dan anak-anak saya.

Saya tak tahu apa sebenarnya yang terjadi sampai dia marah sangat isteri saya. Yang saya tahu, Lisdawati call saya menangis-nangis selepas kejadian. Apa yang saya dengar dari saksi, pada mulanya mereka semua bergelak, biasalah bila tersalah dialog, semua orang akan gelak. Tapi entah mengapa Sharnaaz cuma tengking isteri saya.

Saya ada telefon pengarah drama tu, Jamal Khan untuk minta tolong tengok-tengokkan isteri saya. Lisdawati pun minta Lana Nodin teman dia ke lokasi pada 21 Februari kerana risau sekiranya berlaku apa-apa yang tak diingini.

Apabila mereka sampai sahaja di lokasi, Sharnaaz terus halang kereta mereka dan belum sempat Lisdawati keluar, Sharnaaz dah tunggu depan pintu kereta dengan lagak yang bersedia untuk menyerang. Lana kemudiannya telefon saya dan saya arahkan Lana bawa Lisdawati tinggalkan tempat tu. Lana cerita, mereka dengar Sharnaaz menjerit sewaktu mereka berpatah balik.

Saya tak tahu bagaimana pula keadaan isteri saya kalau dia keluar dari kereta. Mungkin Sharnaaz boleh bertindak lebih daripada itu. Suami mana yang tak risau jika isteri dia yang sedang mengandung diperlakukan macam tu?

Kalau apa-apa jadi pada isteri saya, saya nak dia bertanggungjawab. Saya tak harapkan dia minta maaf sebab saya tahu dia tak akan buat macam tu. Tapi saya sarankan dia pergi buat rawatan kesihatan. Saya takut dia ada masalah mental yang dia sendiri tak tahu.

Temubual dari Sharnaaz Pula:

“Saya tak bodoh nak serang atau pukul wanita hamil walaupun dalam keadaan marah kerana ibu saya juga seorang wanita Lisdawati nampaknya telah memfitnah saya. Saya tidak menyerangnya di lokasi. Tapi saya tidak mahu mengulas lanjut mengenai ini”

“Sudah beberapa kali saya minta berjumpa dengan saya untuk menyelesaikan hal ini. Mengapa mereka perlu gunakan media? Berdepanlah dengan saya jika mereka benar,”


Read More...

Ridhuan Tee yang Terlebih Melayu Dibelasah Melayu

Masyarakat Melayu amat jijik dengan babi, namun tidak mengambil berat berkenaan halal atau haram sumber makanan mereka, kata Datuk A Kadir Jasin.

Bekas ketua pengarang Kumpulan The New Straits Times Press itu dipetik berkata, masyarakat Melayu tidak begitu peduli jika sumber makanan mereka diperolehi sama ada dengan cara haram atau rasuah.


"Tapi ramai tidak peduli sangat kalau makanan halal diperoleh secara haram atau dibeli dengan pendapatan haram macam rasuah," katanya, mengulas berkenaan rencana Dr Ridhuan Tee Abdullah di akhbar Sinar Harian berkenaan babi dan tindakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar berceramah di gereja baru-baru ini.

Kadir berkata, sekiranya interpretasi Ridhuan mengenai Anwar yang berceramah di gereja begitu teruk, beliau lebih teruk daripada Anwar kerana pernah belajar selama lapan tahun di Sekolah Rendah dan Menengah Saint Michael di Alor Setar.


"Mengenai masuk gereja pula, kalau itulah interpretasi Ridhuan, saya lagi teruk daripada bakal calon yang Ridhuan kritik itu," katanya merujuk kepada Anwar.

"Saya masuk gereja ketika bersekolah selama lapan tahun di Sekolah Rendah dan Menengah Saint Michael di Alor Setar. Bukan masuk gereja untuk sembahyang Kristian, tetapi berlindung daripada bahang panas musim kemarau. Saya juga masuk gereja untuk ziarah kenalan Kristian yang mati.

"Ketika belajar kewartawanan di New Zealand, saya tinggal seminggu di rumah seorang paderi Gereja Anglican. Di rumah beliaulah saya belajar mengenai “grace” atau doa sebelum makan," katanya.

Ridhuan dalam rencananya menyifatkan tindakan Anwar itu sebagai “liberal dan keterlaluan”.

"Luar biasa! Dahulu orang Melayu usahkan nak masuk gereja atau kuil, lalu sahaja di luar pun kalau boleh, cuba elakkan. Sama seperti jika mereka ke pasar, kalau boleh elak melalui atau memandang daging atau penjual khinzir.

"Lebih dahsyat lagi, ketika di pasar, ada yang takut ‘lalat khinzir’ terbang kawasan ‘halal’ Islam. Begitulah berhati-hatinya orang Melayu terhadap cara hidup mereka," memetik rencana Ridhuan.

Kadir berkata, tiada salahnya Anwar berucap di gereja, sedangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak turut masuk ke kuil untuk sambutan perayaan Thaipusam.

"Jadi apalah salahnya bakal calon masuk berucap dalam gereja atau melawat kuil.

"Perdana Menteri kita, Najib Razak pun buat masa perayaan agama-agama bukan Islam siap dengan pakaian sekali. Inilah 1Malaysia," katanya.

Anwar bakal bertanding dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Kajang dan akan melawan Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun dan bekas menteri Kabinet, Datuk Zaid Ibrahim.

- kedahlanie

Read More...

PANAS - Dua Pramugari Dibogel Dan Ditinggalkan Di Tepi Jalan

Gambar Hiasan
Dua pramugari sebuah syarikat penerbangan berdepan detik cemas apabila ditinggalkan di tepi jalan selepas disamun berdekatan Desa Casuarina di sini kelmarin.

Kejadian pada pukul 6 pagi itu berlaku ketika kedua-duanya yang berusia 20-an dalam perjalanan pulang dari ibu negara menuju ke rumah sewa mereka dekat Desa Melati di sini.

Sumber berkata, sebaik tiba di lokasi kejadian, mangsa menyedari kereta jenis Perodua Viva yang dinaiki mereka diekori oleh sebuah kenderaan berwarna hitam.

berita lanjut menyusul .. - penburuk..

Read More...

Hadi fail permohonan ketepi penghakiman ingkar RM2 juta

KUALA LUMPUR: Lajnah Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Luham) PAS akan memfaikan permohonan untuk mengenepikan perintah penghakiman ingkar terhadap Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang secepat mungkin.

Permohonan itu dijangka difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu hari ini.


Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 17 Februari lalu mengarahkan Tuan Guru Abdul Hadi membayar saman RM2,000,000 dalam penghakiman ingkar yang diperolehi oleh Mohd Shamsul bin Mat Amin, calon PKR DUN Bukit Besi, Terengganu.

Selain itu, Ahli Parlimen Marang itu juga diarahkan membayar 5% faedah dari writ difailkan sehingga penyelesaian penuh dan kos tindakan sebanyak RM1,500.

Ini berikutan kegagalan Tuan Guru Abdul Hadi memfailkan pembelaan terhadap saman yang dikemukakan oleh Shamsul sebelum ini.

Setiausaha Luham, Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus dalam satu kenyataan semalam berkata, pihaknya akan mengambil langkah wajar untuk membatalkan penghakiman tersebut.

"Merujuk kepada perkara tersebut pihak Lajnah Undang-Undang & Hak Asasi Manusia Pas Pusat akan mengambil tindakan sewajarnya pada hari esok (hari ini) untuk suatu proses membatalkan penghakiman tersebut," kata beliau.

Sementara itu, Peguam PAS, Asmuni Awi berkata, pihaknya yakin perintah tersebut boleh diketepikan.

"Kita menerima perintah itu hari ini (semalam) dan kita akan failkan permohonan untuk mengenepikan perintah itu esok (hari ini) juga.

"Saya yakin perintah ini boleh diketepikan berdasarkan etika pengurusan kes ini," kata Asmuni kepada The Malaysian Insider.

Dalam pada itu satu sidang media akan dibuat oleh Asmuni pada jam 3 petang ini di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu berkait kes itu.

Read More...

Monday, 24 February 2014

Kerajaan Semakin Zalim.. Guru Akan Bersatu Membenci Kerajaan..

Tindakan Kementerian Pendidikan menukar Pengerusi Penaja Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM), Mohd Nor Izzat Mohd Johari ke sekolah luar daerah berkuatkuasa serta merta adalah suatu keputusan yang tidak bijak.

Perbuatan seperti itu tidak akan sekali-kali menakutkan guru yang bersuara menentang dasar tidak betul kementerian, sebaliknya memberikan lagi semangat kepada semua guru untuk bersatu dan membenci kerajaan.


Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim berkata, beliau terkejut dengan perkembangan terbaru dihadapi pengerusi penaja SGMM yang bangkit membantah pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).

Katanya, beberapa kelompok guru datang mengadu dan meminta membantu mereka untuk menyampaikan suara tidak puas hati guru kepada Kementerian Pendidikan dan beliau sedang mengumpul beberapa maklumat sebelum ke Putrajaya.

“Bagaimanapun, hari ini saya dapat tahu Mohd Nor Izzat sudah dipindah ke sekolah lain berkuatkuasa serta merta. Khabarnya jauh dari daerah kediamannya. Kenapa kementerian sanggup menganiayai guru sedemikian rupa.

“Mereka bukan menentang kerajaan dan tidak ada bukti mereka membenci kerajaan. Apa yang saya tahu dan dimaklumkan ialah mereka hanya membantah sistem PBS. Mereka mahu kementerian memansuhkan PBS serta merta.

“Tetapi kalau membantah dan menyuarakan rasa tidak puas hati pun sudah dikenakan tindakan terhadap guru berkenaan. Apa yang saya mahu katakan…kerajaan sangat zalim,” katanya kepada MalaysiaGazette di sini.

Semalam, Mohd Nor Izzat memberitahu, beliau menerima surat pertukaran ssekolah daripada kementerian itu yang berkuatkuasa serta merta.

Bagaimanapun, katanya, tindakan itu sedikit pun tidak menakutkannya kerana ratusan guru di seluruh negara berada bersamanya membantah sistem PBS demi masa depan pelajar dan guru.

Menurut Zaid, beliau melihat perbuatan kementerian ini sebagai terburu-buru dan takut kepada bayang-bayang sendiri.

Katanya, beliau khuatir tindakan yang dikenakan ke atas Mohd Nor Izzat itu akan menimbulkan kebencian guru kepada kerajaan sebagaimana berlaku pada 1999 yang menyaksikan ribuan kakitangan awam termasuk guru bersikap anti kerajaan.

“Pada saya Himpunan 222 yang dianjurkan SGMM petang tadi langsung tidak berbaur politik, tetapi pihak Kementerian Pendidikan iaitu Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) yang cuba mempolitikkan isu ini,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai PBS yang dikatakan sedang dalam peringkat kajian, menurut Zaid, berdasarkan maklum balas daripada pihak berkenaan, orang atasan di kementerian menjadikan isu ‘server’ (pelayar) yang lambat sebagai satu-satunya kelemahan sistem PBS.

Oleh itu, kata beliau, pihak berkenaan kononnya cuba memperbaiki ‘server’ berkenaan, tetapi sungguhpun begitu, jika ‘server’ laju sekalipun, itu belum cukup untuk melaksanakan sistem PBS kerana sistem pentaksiran itu sendiri yang bermasalah.

“Saya juga dimaklumkan oleh guru berkenaan, yang mereka terpaksa membina soalan PBS dan menanda skrip soalan dalam kapasiti yang banyak sehingga kadang-kadang melebihi 100 skrip soalan satu hari untuk satu-satu subjek.

“Ini sudah melampau dan Kementerian Pendidikan wajar mengkajinya semula, bukan menabur janji mahu mengkaji, sebaliknya kajian itu tidak dibuat,” katanya.


Read More...

Muhyiddin Nafi Terlibat Tukar Guru Ke Pendalaman Pahang

Guru sah terima surat tukar, buat rayuan esok

SHAH ALAM - Ketua Gerak Kerja Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM), Mohd Nor Izzat Mohd Johari mengesahkan dirinya telah menerima surat arahan pertukaran serta-merta secara rasmi, hari ini.

Guru sekolah di negeri Pantai Timur ini akui dirinya bakal membuat rayuan terhadap jabatan pendidikan negeri terbabit.


"Surat itu bertarikh 17 Februari 2014 dan saya terimanya hari ini.

"Saya akan buat surat rayuan dan akan dihantar ke jabatan pendidikan negeri, esok," katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Minggu lalu, Sinar Harian Online melaporkan dua guru sebuah sekolah mendakwa menerima surat pertukaran serta-merta ekoran menentang sistem pendidikan, Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS)

Hari ini, Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan penglibatannya dalam arahan pertukaran tersebut.

Katanya arahan pertukaran tersebut mungkin dikeluarkan oleh pejabat pendidikan daerah yang masih belum diketahui sebabnya sama ada berkaitan PBS atau sebaliknya.

Sementara, pelaksanaan PBS ditangguhkan sehingga ia dimuktamadkan oleh Kementerian Pendidikan dalam masa terdekat.

Read More...

PANIK - Mesyuarat Khas Mahathir Bila Anwar Umum Tanding Dun Kajang

"Kemudiaan Tun Daim Zainuddin bangun, dia marah. Dia kata kamu tidak kenal Anwar, kamu tidak kenal dia, Anwar kalau dia ambil menteri besar, nazak Umno," kata Anwar menjelaskan situasi yang berlaku semasa mesyuarat tersebut.

Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan Tun Dr Mahathir mengadakan mesyuarat khas kerana Langkah Kajang yang dilaksanakan PKR. Gambar fail.Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan "Langkah Kajang" yang direncanakan sebagai berhasil kerana berjaya mengejutkan kembali pemimpin tua yang sudah pencen dalam Umno.

Ketua umum PKR itu berkata, rancangan tersebut menyebabkan bekas perdana menteri paling lama berkhidmat, Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa memanggil satu mesyuarat khas untuk membincangkannya.


"Strategi kita ini mengejutkan, saudara tahu tak Dr Mahathir panggil mesyuarat khas? Penat-penat dia, dengar Anwar Ibrahim nak pergi Selangor sampai kena panggil mesyuarat," kata Anwar semasa berucap merasmikan bilik gerakan PKR di Kota Cheras, malam tadi.

"Yang lama-lama semua, semua datang... yang pencen-pencen semua datang,” katanya.

Anwar berkata, bukan sahaja Dr Mahathir yang terkejut malahan bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin juga mengakui bahaya yang mungkin dihadapi Umno.

"Semasa mesyuarat itu, seorang bangkit berkata Anwar bertanding Kajang sebab nak jadi menteri besar, tak boleh jadi perdana menteri jadi menteri besar sajalah. Apa dia boleh buat.

"Kemudiaan Tun Daim Zainuddin bangun, dia marah. Dia kata kamu tidak kenal Anwar, kamu tidak kenal dia, Anwar kalau dia ambil menteri besar, nazak Umno," kata Anwar menjelaskan situasi yang berlaku semasa mesyuarat tersebut.

Ketua pembangkang itu berkata, kebimbangan yang disuarakan oleh Dr Mahathir dan Daim membuktikan "Langkah Kajang" berjaya mencuit kebimbangan dua individu berpengaruh dalam Umno.

"Maknanya, strategi kita ini, 'Kajang Move' ini maksudnya, betul.

"Strategi ini bagi kejutan," katanya.

Anwar berkata, tujuan utama Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang diadakan bagi mempertahankan pentadbiran Pakatan Rakyat (PR) daripada terus diserang dan diasak oleh pemimpin Umno dan badan bukan kerajaan (NGO) yang rapat dengan parti itu tersebut seperti Perkasa.

Dr Mahathir sebelum ini mengakui beliau sememangnya takut sekiranya bekas timbalannya, itu menjadi menteri besar Selangor.

Dr Mahathir berkata, kejayaan Anwar memegang tampuk kuasa di Selangor akan sekali gus menyebabkan kakitangannya tidak selamat.

"Orang ramai tidak akan berasa selamat sekiranya Anwar menjadi menteri besar kerana pelakuannya yang 'tidak bermoral'.

"Kakitangan beliau juga tidak selamat," kata Dr Mahathir pada sidang media di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di Gombak, Selangor minggu lalu.

Selain itu, Dr Mahathir yang merupakan bekas presiden Umno berkata, Anwar tidak layak menjadi menteri besar kerana hanya mementingkan jawatan, bukan untuk memperjuangkan bangsa dan agama.

Kerusi DUN Kajang kosong selepas wakil rakyatnya Lee Chin Cheh daripada PKR meletakkan jawatan pada 27 Januari lalu bagi memberikan laluan kepada Anwar untuk bertanding.

Barisan Nasional (BN) sudahpun mengumumkan Naib Presiden MCA, Datin Paduka Chew Mei Fun sebagai calon mereka.

Selain itu, calon bebas termasuk bekas pemimpin PKR seperti Datuk Zaid Ibrahim, Datuk Seri S Nalakaruppan dan N Gobalakrishnan, turut menyatakan hasrat untuk bertanding.

Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan hari mengundi bagi PRK Kajang adalah pada 23 Mac manakala hari penamaan calon jatuh pada 11 Mac.

Read More...

Takziah Adnan Yaakub..

Read More...

Panas - Tok Batin Orang Asli Sesat Di Hutan

PASIR PANJANG - Seorang tok batin bukan sahaja sesat selama hampir 32 jam di dalam Hutan Simpan Sungai Menyala, malah terpaksa minum air paya yang berkeladak dan berbau busuk untuk terus hidup dalam hutan berkenaan.

Tok Batin Kampung Orang Asli Kampung Bukit Kepong, Gomeng Taat, 82, memberitahu, dia tiada pilihan lain, air yang berbau busuk dan berwarna hijau perlu diminum untuk memberinya tenaga bagi meneruskan perjalanan mencari jalan keluar.


Dalam kejadian itu, Gomeng telah masuk ke hutan sekitar jam 11 pagi Jumaat lalu sebelum sesat selama hampir 32 jam dan ditemui penduduk kampung dalam keadaan keletihan kira-kira 10 kilometer dari lokasi dia mula masuk ke hutan.

Gomeng berkata, kali terakhir dia masuk ke hutan kira-kira lima tahun lalu dan tujuan dia masuk ke hutan kali ini untuk mencari air akar kayu bagi mengubati sakit kayap yang dialami isterinya.

“Saya kasihan melihat isteri menanggung sakit dan nekad masuk ke hutan mencari air akar kayu untuk mengubatinya walaupun anak-anak tidak mengizinkan saya berbuat demikian kerana risaukan keadaan saya yang sudah tua,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya semalam.

Gomeng memberitahu, dia menolak motosikal jauh dari rumah sebelum menunggangnya bagi mengelakkan disedari oleh anak dan menantu.

“Saya meninggalkan motosikal di kebun sawit dan terus berjalan kaki masuk ke hutan dengan hanya berbekalkan kapak, parang, pemetik api dan botol kosong untuk diisi air akar kayu.

“Semasa berjalan masuk ke hutan, memang saya ada meninggalkan tanda dengan mematahkan daun pokok-pokok kecil, namun semakin jauh saya masuk ke hutan saya semakin keliru. Terlalu banyak perubahan persekitaran yang berlaku di dalam hutan ini," katanya.

Bagaimanapun, semua akar kayu yang ditemui tidak berair yang berkemungkinan disebabkan musim kering.

“Sewaktu hendak pulang, saya gagal mencari jalan yang dilalui tadi walaupun saya sudah meninggalkan tanda. Keadaan semakin gelap, semua jalan seperti jalan mati, di depan saya ada kawasan paya yang luas dan apabila pusing ke belakang hutan semakin tebal.

“Akhirnya saya mengambil keputusan untuk meredah sahaja paya berkenaan dan terpaksa minum airnya yang berbau busuk serta kotor dengan menggunakan botol kosong yang dibawa,” katanya.

Gomeng berkata, apabila keletihan dia akan berhenti rehat dan tidur.

“Pada waktu malam, saya kumpulkan daun dan ranting kering untuk dijadikan unggun api. Mujur sepanjang waktu sesat itu, saya tidak bertembung dengan binatang buas dan berbisa.

“Semasa mencari jalan pulang, saya ada dengar bunyi letupan mungkin mercun dan saya mengetahui ketika itu orang kampung sudah sedar akan kehilangan saya," katanya.

Tambahnya, dia ada memberi tindak balas dengan memukul banir akar kayu namun malangnya mereka tidak mendengar bunyi itu. Malah jeritan minta tolong juga tidak didengari kerana keadaannya sudah tidak bermaya.

"Saya tidak mengetahui kedudukan saya dalam hutan itu kerana keadaannya sudah banyak berubah. Namun apabila terjumpa pokok cempedak dan pokok durian di tengah hutan, barulah saya dapat mengenal pasti kedudukan saya.

“Saya kemudian berjalan sehinggalah ke kawasan rumah sembahyang Orang Asli Bukit Kepong dan di situ saya segera melambaikan tangan apabila terlihat beberapa penduduk kampung yang sedang mencari saya,” katanya.

Sementara itu, menantunya, Azmi Sudin, 46, berkata, dia bersama isteri, abang ipar dan penduduk kampung mula risau apabila pada jam 6 petang ayah mertuanya belum pulang ke rumah.

“Kami hanya menemui motosikalnya yang ditinggalkan di tepi kebun. Operasi mencari dijalankan, kira-kira 30 penduduk kampung mencari sehinggalah jam 2 pagi namun dia gagal ditemui.

Operasi diteruskan pada pagi semalam dan laporan polis dibuat kira-kira jam 2 petang mengenai kehilangan berkenaan.

“Dengan bantuan Pasukan Polis, Rela dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan penduduk kampung, kawasan mencari diperluaskan sebelum operasi ditangguhkan pada jam 6 petang.

"Namun ketika itu masih ada lagi beberapa penduduk yang mencari dan kira-kira jam 7 malam, mereka menemui ayah mertua saya dengan keadaan yang sangat letih dan tidak bermaya,” katanya.

Read More...

Sunday, 23 February 2014

Mahkamah Perintah Hadi Awang Bayar RM2 Juta

Presiden PAS diperintah bayar RM2 juta dalam penghakiman ingkar

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang diarahkan membayar saman RM2,000,000 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu dalam penghakiman ingkar yang diperolehi oleh Mohd Shamsul bin Mat Amin, calon PKR DUN Bukit Besi, Terengganu.

Selain itu, Abdul Hadi juga diarahkan membayar 5% faedah dari writ difailkan sehingga penyelesaian penuh dan kos tindakan sebanyak RM1,500.


Ini berikutan kegagalan Abdul Hadi memfailkan pembelaan terhadap saman yang dikemukakan oleh Shamsul sebelum ini.

Bagaimanapun, Peguam PAS, Asmuni Awi ketika dihubungi The Malaysian Insider berkata, pihaknya akan memfailkan permohonan untuk mengenepikan perintah itu di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu esok.

"Kita menerima perintah itu hari ini dan kita akan failkan permohonan untuk mengenepikan perintah itu esok juga.

"Saya yakin perintah ini boleh diketepikan berdasarkan etika pengurusan kes ini," kata Asmuni kepada The Malaysian Insider.

Abdul Hadi disaman oleh Shamsul ekoran dakwaan Abdul Hadi bahawa ada calon PKR yang menjual pil kuda menjelang pilihan raya umum ke 13 lalu.

Ekoran dakwaan itu, PAS telah meletakkan calonnya di tiga kerudi DUN di Terengganu yang sepatutnya ditandingi oleh PKR.

Ia menghasilkan pertandingan tiga penjuru antara calon BN, PAS dan PKR ditiga DUN Di Terengganu termasuk Bukit Besi yang ditandingi Shamsul.

Sebelum ini, menjelang pilihan raya kecil Kuala Besut, Shamsul meminta Abdul Hadi menarik balik dan memohon maaf berikutan kenyataannya menjelang pilihan raya umum itu kerana orang ramai menganggap beliau yang didakwa Abdul Hadi itu.

“Saya minta (Datuk Seri) Abdul Hadi Awang, dedahkan siapa yang dia fitnah sebagai pengedar pil kuda dan sokong komunis ketika berceramah di Tebakang, Alor Limbat, ketika kempen Pilihan Raya Umum (PRU) lalu,” kata Shamsul dalam sidang media itu.

Ekoran kegagalan Abdul Hadi berbuat demikian, beliau telah memfailkan saman itu.
Permohonan saman Shamsul diuruskan oleh Tetuan Vasudevan & Co yang berpangkalan di Kajang, Selangor. – tmiRead More...

TERKINI - Dun Kajang Akan Diserahkan Kepada Pas..

Read More...

Remaja Perempuan Diliwat Rakan Lelaki

PADANG BESAR - Seorang pelajar lelaki tingkatan empat ditahan reman selama seminggu bagi membantu siasatan kes meliwat seorang remaja perempuan berusia 15 tahun beberapa kali sejak akhir tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintendan Che Man Md Dros berkata, perintah tahanan itu bermula kelmarin (Jumaat) dikeluarkan Mahkamah Majistret di Kangar.


Dalam kejadian terakhir berlaku pada awal Februari lalu, suspek yang dipercayai teman lelaki mangsa telah membawanya ke sebuah rumah kosong di Kampung Lembah Biak, di sini sebelum meliwat mangsa dan merakam aksi berkenaan menggunakan telefon bimbitnya.

Difahamkan remaja berkenaan juga menjadikan rakaman berkenaan sebagai ugutan bagi mengulangi perbuatan terkutuk itu.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan kerana meliwat.

Read More...

Agong Nak Ke Dengar Cakap PKR?

PKR gesa Agong tangguh lantikan YDP Sarawak

PKR gesa Agong tangguh lantikan YDP Sarawak
Ketua AMK Sarawak, Ahmad Nazib Johari (kiri) bersama Timbalan Pengerusi MPN PKR Sarawak, Zulrusdi Mohamad Hol selepas menyerahkan memorandum bantahan pelantikan YDP Sarawak baharu di Pejabat Penyimpan Mohor Besar Majlis-Majlis Malaysia, di Kuala Lumpur, Khamis lalu.


SHAH ALAM – PKR Sarawak hari ini mempersoalkan pelantikan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai calon tunggal bagi mengisi jawatan Yang di-Pertua (YDP) Sarawak baharu sedangkan ketua menteri itu sendiri akan menasihati Yang di-Pertuan Agong kerana peletakan jawatannya hanya berkuat kuasa pada 28 Februari ini.

Timbalan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Sarawak, Zulrusdi Mohamad Hol berkata, tidak wajar apabila Taib sahaja dicalonkan untuk jawatan tertinggi tersebut sedangkan ramai lagi pemimpin lain yang berkaliber dan bebas daripada salah laku rasuah serta penyelewengan boleh mengisi kekosongan kerusi itu.

“Bekas menteri pertahanan, Tan Sri Datuk Sri Abang Haji Abu Bakar Datuk Bandar Abang Mustapha, atau bekas yang di pertua Dewan Negara, Tan Sri Datuk Abang Ahmad Urai Datuk Hakim Abang Mohidin, adalah antara contoh nama yang boleh diketengahkan.

“Agak tidak kena apabila Taib sendiri sebagai ketua menteri Sarawak menasihati YDP Agong untuk melantiknya sebagai TYT yang baharu,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan PKR Sarawak pada Khamis lalu yang mengemukakan memorandum kepada Majlis Raja-Raja (MRR) memohon supaya YDP Agong menangguhkan pelantikan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai YDP Sarawak yang baharu.

Khamis lalu, AMK Sarawak menyerahkan memorandum bantahan itu di Pejabat Penyimpan Mohor Besar Majlis Raja-Raja Malaysia, di ibu negara.

Memorandum setebal tiga halaman itu diserahkan kepada Penolong Setiausaha Majlis Raja-Raja, Datuk Sabtu Awab selepas pertemuan kira-kira 20 minit.

Selain itu, PKR Sarawak juga menyerahkan memorandum bantahan sama kepada pihak Istana Negara, Jalan Duta, hari sama.

Mengulas lanjut, PKR Sarawak berharap bantahan itu dapat dimasukkan dalam agenda mesyuarat MRR yang dijadualkan bersidang pada 25 hingga 26 Februari ini.

Peletakan jawatan Taib akan berkuat kuasa pada 28 Februari. Taib juga dijangka akan menggantikan Abang Muhammad Salahuddin yang akan tamat tempoh sebagai YDP Sarawak pada 28 Febuari ini.

Read More...

Umno Kedah Akan Sekat Tazkirah Di Masjid

ALOR SETAR - Kemasukan penceramah luar yang menyampaikan tazkirah dan khutbah berunsurkan politik di masjid perlu disekat untuk mengelakkan insiden pemimpin negara dihina berulang lagi.

Exco Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya, Datuk Tajul Urus Mat Zain berkata, tindakan penceramah terbabit bukan sahaja boleh memecahbelahkan masyarakat tetapi mempergunakan Islam untuk tujuan tertentu termasuk mengambil kesempatan menghentam parti lawan.


Menurutnya, masyarakat perlu bijak berpolitik termasuk mengambil kira tempat yang sesuai serta tahu membezakan antara politik sihat atau dipenuhi perasaan hasad dengki, dendam serta gila kuasa.

“Namun apa yang kita perhatikan sekarang orang Melayu seolah-olah berpolitik tanpa mengira tempat dan sempadan hingga sanggup menggunakan masjid serta surau sebagai lokasinya.

“Sedangkan rumah ibadat itu tempat kita mengabadikan diri kepada ALLAH, mahu mendapat ketenangan jiwa serta khusyuk dalam beribadat,” katanya kepada Sinar Harian selepas merasmikan karnival kerjaya anjuran Umno Bahagian Kuala Kedah bersama Jabatan Tenaga Kerja Kedah di Sekolah Kebangsaan (SK) Titi Gajah, di sini, semalam.

Beliau berkata, khutbah dan doa yang dimasukkan unsur politik bukan sahaja mengganggu ketenangan jemaah tetapi menimbulkan perasaan kurang senang pelbagai pihak.

Terdahulu, seorang penceramah bebas secara sengaja menghina pemimpin negara dengan menggunakan kata-kata biadap, Ahad lalu di Masjid Tunku Puan Habsah, Padang Temusu, Sungai Petani.

Penceramah itu menyebut Menteri Belia dan ‘Setan’ namun selepas itu, tanpa memohon maaf mengakui tersasul dan menyebut semula Menteri Belia dan Sukan.

Tajul berkata, pembangkang selalunya menggunakan taktik menjemput penceramah luar untuk menyampaikan tazkirah di sesetengah masjid kerana malu menghentam kerajaan dalam masjid ilmu.

“Mereka akan menggunakan sepenuhnya kesempatan dengan membawa masuk penceramah luar. Apabila selesai majlis mereka tidak perlu memikul tanggungjawab jika timbul isu menghina atau mengutuk individu tertentu,” katanya.

Walaupun berbeza fahaman politik, beliau berkata, umat Islam tidak boleh mengecam parti politik lain sebagai kumpulan jahiliah atau firaun kerana orang lain termasuk Umno turut mengucap dua kalimah syahadah.

“Kita patut malu pada bangsa lain kerana kerana tempat ibadat mereka seperti kuil Hindu dan tokong Cina tidak digunakan untuk menghentam sesama mereka.

Tetapi berbeza dalam masjid apabila ada jawatan tinggi sedikit, kadang kala ia boleh menimbulkan perselisihan,” katanya.

Menurutnya, kerajaan negeri kerap mengingatkan agar khutbah Jumaat yang dibaca perlu menggunakan teks disediakan lengkap dengan pelbagai ilmu namun penceramah luar lebih suka mengguna teks lain.

“Masyarakat perlu bangun menentang jika khutbah yang dibaca salah dari segi tata tertib dan menyentuh politik.

“Sepatutnya ahli kariah membuat laporan polis berhubung kes menghina menteri namun disebabkan tiada tindakan menyebabkan seorang exco turun terpaksa membuat laporan,” katanya. - Sinar Harian

Read More...

SPRM jumpa RM20 juta dalam akaun bank polis yang disiasat kerana rasuah

Siasatan selama enam bulan yang dijalankan terhadap 60 pegawai polis yang disyaki terlibat dalam rasuah dan menggelapkan wang membongkar sesuatu yang mengejutkan – seorang pegawai kanannya mempunyai RM20 juta dalam beberapa akaun banknya, kata seorang pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dengan syarat namanya tidak disiarkan, pegawai itu memberitahu The Malaysian Insider bahawa pegawai kanan tersebut tidak dapat menjawab dari mana datangnya wang dalam banknya itu.


"Siasatan masih dijalankan. Akan ada lagi beberapa pendedahan dalam minggu-minggu akan datang," kata sumber itu.

Sumber juga berkata, tidak mustahil ada ramai lagi pegawai polis yang mengumpul harta boleh pindah atau tidak boleh pindah yang bernilai jutaan ringgit.

"Penyiasat juga terkejut dengan jumlah wang yang ada pada pegawai kanan ini, tetapi kami percaya banyak lagi yang akan kami temui," katanya.

Semua 60 pegawai polis itu, angka paling besar yang pernah disiasat SPRM serentak, kebanyakannya pegawai kanan yang bertugas di seluruh negara.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa pasukan yang merangkumi pegawai kanan daripada SPRM, Bank Negara, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam, Suruhanjaya Sekuriti dan polis telibat dalam penyiasatan ini.

Pasukan ini diketuai oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail. Disebabkan masalah teknikal yang muncul baru-baru ini, pasukan penyisatan ini dibesarkan.

Sumber berkata, pasukan tersebut akan bertanggungjawab terus kepada Gani yang mengetuai siasatan bagi memastikan bukti sahih dapat dikumpul untuk menjamin pendakwaan yang kukuh dalam mahkamah.

Pada 25 Januari lalu, The Malaysian Insider melaporkan seorang pegawai kanan polis, salah seorang daripada 60 pegawai yang di bawah penyiasatan, merupakan antara polis yang menjadi orang tengah dengan SPRM untuk membantu mengenalpasti polis yang korup dengan janji diberi imuniti.

Dilaporkan pegawai polis kanan itu bersetuju untuk menamakan beberapa lagi pegawai kanan polis untuk menjaga kepentingan dirinya.

"Siasatan sudah berjalan untuk beberapa bulan, dan penyiasat mendapati kira-kira 30 pegawai polis sedang hidup lebih daripada kemampuan mereka.

"Ramai daripada pegawai kanan ini ditugaskan di serata negara, dan dijumpai dengan paling kurang RM1 juta atau lebih dalam akaun bank masing-masing.

"Pegawai ini tidak cuba pun untuk menyembunyikan kekayaan mereka," kata pegawai itu.

Dalam laporan awal, The Malaysian Insider melaporkan aduan daripada seorang pegawai polis yang tidak berpuas hati kepada SPRM yang memulakan siasatan mengakibatkan 60 pegawai polis disyaki.

Pegawai ini didakwa mengumpul rasuah daripada pengendali perniagaan haram di ibu negara. Perniagaan ini termasuk kafe siber haram dan rumah urut serta sarang pelacuran.

Bergantung kepada jenis perniagaan, setiap pengendali membayar antara RM10,000 hingga RM50,000 sebulan kepada polis untuk mengelak diserbu dan diganggu.

Oleh kerana siasatan SPRM ini, seorang pegawai bergelar 'Datuk' dipindahkan ke sekretariat polis di Bukit Aman.

SPRM menjumpai RM6 juta dalam akaun bank 'Datuk' yang disoal oleh SPRM itu.

Bagaimanapun, pegawai SPRM itu memberitahu The Malaysian Insider bahawa RM6 juta itu hanyalah permulaan sahaja.

Sementara siasatan semakin giat dijalankan, SPRM juga merampas kereta mewah seperti Range Rover Evoque (bernilai RM400,000), Nissan Skyline (RM388,000) Toyota Vellfire (RM450,000), BMW 7-siri (RM800,000) dan Mercedes Benz E-class (RM400,000) daripada suspek.

Selain daripada hartanah dan kereta mewah, polis juga merampas sejumlah wang yang banyak, barang kemas dan emas daripada beberapa anggota polis itu. – tmi

Read More...

Saturday, 22 February 2014

Pelajar terbaik SPM 1989 Terengganu didakwa pemilik page Murtad's in Pantai TimurPage Murtad's in Pantai Timur - MPT yang kini sedang tersebar sebenarnya telah dipadam di Facebook dan kini digantikan dengan page Murtads in Kelantan - MIK yang kini mendapat 1535 like dengan moto "MAJULAH MURTAD KELANTAN. MAJULAH MURTAD PANTAI TIMUR".

Hina Allah, hina Nabi Muhammad dan hina Melayu dapat dilihat di page ini.

Artikel dari Harian Metro sebelum ini.

Kuantan: Selain mendakwa dirinya kafir kerana sudah murtad, pemilik sebuah akaun Facebook (FB) dikenali sebagai Murtads in Pantai Timur (MPT) turut biadab apabila mengatakan Allah SWT tidak wujud serta mengeji Nabi Muhammad SAW.

Itu antara pos pengendali FB berkenaan yang mendapat kecaman hebat orang ramai yang mahu laman itu segera ditutup, namun tidak diendahkan pemiliknya malah mencabar pihak terbabit melaporkan perkara itu kepada pihak berkuasa serta akhbar termasuk Harian Metro.

Berdasarkan pemerhatian Harian Metro, laman memperjuangkan murtad di negeri Darul Naim, Darul Iman dan Darul Makmur sebagai motonya, baru dimulakan pada 12 Februari lalu dan sehingga kini sudah mengumpul lebih 2,000 ‘likes’.

Malah dalam satu pos, pemilik akaun terbabit turut menyatakan ‘Majulah Murtad untuk Pantai Timur’ dan mendakwa penganut agama Islam adalah bodoh.

Hampir keseluruhan pos pemilik FB biadab itu adalah provokasi kepada umat Islam dan menggunakan loghat Pantai Timur dalam tulisannya.


Pemerhatian juga mendapati, pemilik FB berkenaan mendakwa dia adalah anak jati Kelantan dan sudah murtad serta memperkenalkan diri sebagai Che Awe Donde atau Pok Nik.

Katanya, memandangkan usia sudah meningkat dan tua selain mempunyai ilmu tinggi, dia sedar Islam yang dianuti selama ini sebenarnya adalah agama palsu.

Pemilik FB berkenaan turut mendakwa semakin tinggi belajar mengenai agama, baru diketahui Islam adalah agama bodoh dan dia kini berjuang untuk murtad.

Menurutnya, dia akan berjuang menyedarkan masyarakat Islam bahawa agama rekaan Nabi Muhammad (dipanggilnya Muhammad babi) akan dihapuskan dari muka bumi Kelantan. - Harian Metro


Kini tersebar, page tersebut dimiliki oleh seorang wanita Juli Sumardiati Binti Mohd Jalaluddin pemilik akaun https://www.facebook.com/juli.jalaludin dan pemilik page Page Murtad's Pantai Timur - MPT. Ia adalah berdasar butiran berikut;

id: 1452759477
name: Juli Jalaludin
first_name: Juli
last_name: Jalaludin
link: http://www.facebook.com/juli.jalaludin
gender: female
locale: en_US
username: juli.jalaludin
Juli Jalaludin

Juli Sumardiati juga didakwa sebagai pelajar SPM terbaik Terengganu 1989 seperti keratan akhbar di atas.

Pihak berkuasa kini diminta untuk menyiasat page Murtads in Kelantan - MIK dan mengambil tindakan segera. Jangan biarkan perkara sebegini mudah dipermainkan di media sosial.

Read More...

Mazlan Aliman Ditahan Di Sibu

SIBU: Pengerusi Lajnah Tanah PAS Pusat, Mazlan Aliman sekali lagi ditahan dari memasuki Sarawak. Kali ini beliau ditahan Lapangan Terbang Sibu. 

Dalam FB peribadinya Mazlan menulis bahawa;

"Saya di tahan oleh Pihak Imigresen setibanya di Airport Sibu jam 11.25 pagi ini. Alasan, arahan Pejabat Ketua Menteri Sarawak."


"Saya tidak dikehendaki oleh Kerajaan Sarawak,” kata pegawai Imigresen.

“Saya yakin ia ada kaitan dengan Himpunan Tanah Sarawak yang akan dirasmikan Presiden PAS di Beting Maro esok.”

Sebelum ini beliau telah ditahan atas alasan yang sama.


Read More...

Tukar Guru Bukti Angkuh Dan Sombongnya Putrajaya

Tindakan memindahkan seorang guru yang mengkritik sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) ke sebuah sekolah pedalaman di Pahang menunjukkan Putrajaya gagal menerima pandangan penjawat awam.

Walaupun arahan pemindahannya diterima secara mengejut, Mohd Nor Izzat Mohd Johari, 29, enggan tunduk dan akan meneruskan bantahan terhadap PBS.


Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM) yang dipimpin Nor Izzat sebelum ini merancang untuk mengadakan perhimpunan di masjid Bandar Baru Bangi sebelum memulakan bantahan

Nor Izzat yang digelar “guru setahun jagung” oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berkata, pertukaran itu membuktikan KPM menggunakan ‘kuasa’ yang diberikan kepadanya untuk mendiamkan pengkritik.

Katanya, kawan baiknya Mohd Zulkefli Seman yang mengajar di sekolah sama di Jerantut turut menerima surat pertukaran pada pagi Jumaat.

Nor Izzat berkata, Zulkefli bukanlah ahli SGMM tetapi menemaninya menemui Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh tahun lalu.

“SGMM menghantar permintaan bertulis bagi menemui Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin,” katanya.

SGMM pada Disember dijemput untuk berbincang bersama Idris berhubung PBS dan Nor Izzat berkata KPM berjanji untuk mengatasi kelemahan pada sistem tersebut.

Namun janji KPM itu tidak ditunaikan dan SGMM merancang untuk mengadakan perhimpunan itu pada hari ini.

“Kami tidak mahu Putrajaya mengkaji semula PBS, kami mahu ia dimansuhkan. Surat pertukaran jelas satu percubaan untuk menggagalkan perhimpunan ini.

“Jika prosedur sebenar diikuti daripada segi peraturan disiplin, terdapat beberapa langkah lain sebelum surat perpindahan dikeluarkan,” katanya.

Guru Pendidikan Seni itu terkejut apabila menerima surat pertukaran itu dan beliau sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang.

Berhubung gelaran “setahun jagung” yang diberikan KPM, Nor Izzat berkata, gelaran itu diberikan kerana dirinya terlalu banyak membuat aduan.

“Malah guru yang mempunyai 30 tahun pengalaman sekali pun tidak sebising saya,” katanya.
Biarpun berada di kawasan luar bandar, Nor Izzat seorang yang lantang mengkritik PBS kerana yakin berada di landasan yang benar.

“Saya tidak fikir kerjaya saya dalam bidang perguruan akan berakhir akibat pertukaran itu. Saya mahu membaiki sistem PBS.

“Tidak adil jika KPM menyingkirkan saya kerana ada perkara yang tidak kena dengan sistem itu,” katanya.

The Malaysian Insider sebelum ini melaporkan guru dan pengurusan sekolah yang mendapati sukar untuk melaksanakan PBS kembali kepada sistem peperiksaan.

Ini menjadikan kebanyakan sekolah mengamalkan dua sistem iaitu pada pemukaannya menggunakan PBS untuk menyenangkan Putrajaya dan satu lagi menggunakan kaedah peperiksaan bagi mengukur prestasi murid.

Nor Izzat berkata, walaupun PBS baik di bawah sistem negara maju tetapi ia tidak boleh dilaksanakan dengan baik di Malaysia serta tidak menepati kehendak tempatan.

Masalah berhubung PBS menjadikan sekumpulan guru menbentuk laman Facebook yang dipanggil "Kami mahu PBS dimansuhkan" pada Oktober tahun lalu. – tmi


Read More...

Friday, 21 February 2014

Pengerusi Demo Bantah PBS Ditukar Ke Sekolah Luar Bandar

Penganjuran 'Himpunan222: MansuhPBS' oleh Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM) menerima tamparan apabila Pengerusi Penajanya, Mohd. Nor Izzat Mohd. Johari, ditukarkan ke sekolah luar daerah berkuatkuasa serta-merta.

Pertukaran sekolah itu dibuat tanpa alasan kukuh.

Mohd. Izzat berkata, tindakan kementerian itu dilihat tidak profesional dalam menangani isu tersebut.


"Perjuangan SGMM adalah semata-mata demi masa depan pelajar-pelajar terutama pelajar Tingkatan 3 yang terkesan dengan pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) telah disalahertikan oleh kementerian.

"Kita tidak melibatkan mana-mana parti politik dan hanya mahu dasar pendidikan negara memberi manfaat kepada para pelajar telah dianggap sebagai penentang kementerian yang akhirnya dengan sesuka hati membuat keputusan pertukaran sekolah ini," katanya ketika dihubungi MalaysiaGazette.

Beliau dan seorang lagi guru yang merupakan penyokong kuat SGMM telah menerima surat pertukaran sekolah bertarikh 17 Februari lalu.

Mohd. Izzat berkata, langkah terbaru yang dibuat oleh kementerian ini tidak akan mematahkan semangat beliau dan SGMM untuk terus berjuang sehingga PBS dimansuhkan.

"Perjuangan akan tetap diteruskan kerana masa depan generasi akan datang adalah lebih penting berbanding hukuman yang diberikan mereka.

"Tindakan mereka hanya membuka pekung sendiri dan tidak lama lagi kezaliman kementerian akan terdedah juga satu demi satu," ujarnya.

- MalaysiaGazette

Read More...

Jasa Terkini Rosmah - Sumbang Air Mineral Kepada RakyatIsteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor hari ini menyampaikan sumbangan air minuman kepada 2,600 penduduk Taman Alam Damai dan Taman Desa Baiduri, Cheras, yang merupakan antara kawasan terjejas bekalan air.
    
Sumbangan itu dibekalkan tiga syarikat korporat iaitu Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) dengan tajaan 3,000 botol air minuman, Malaysian Resources Corporation Berhad (2,500 botol) dan Giant Retail Malaysia Sdn Bhd (1,000 botol), dengan setiap satu 5.5 liter.
    
Proses pengagihan turut disertai 200 anggota Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) dari sekolah berhampiran, Umno Bahagian Serdang, Umno Bahagian Bandar Tun Razak serta Persatuan Penduduk Taman Desa Baiduri Awam.
    
Di majlis itu, Rosmah yang juga yang dipertua PPPM turut melawat kediaman beberapa penduduk di kawasan itu dan berharap sumbangan berkenaan sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban yang dihadapi.
    
Turut hadir Timbalan Yang Dipertua PPPM Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah, Ketua Umno Bandar Tun Razak Datuk Rizalman Mokhtar dan Ketua Umno Serdang Datuk Mohd Fathil Daud.

- Bernama


Read More...

Taib Mahmud Samakan Dirinya Seperti Ratu England

'Saya cuma akan nasihat seperti ratu England'


Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud berkata tidak akan campur tangan dalam pentadbiran negeri selepas persaraannya.


Menurutnya lagi, beliau hanya akan menasihatkan penggantinya seperti langkah ratu di United Kingdom kepada perdana menterinya.

Taib yang akan menjadi Yang di-Pertua Negeri selepas berundur sebagai ketua menteri pada 28 Februari ini berkata, hanya boleh ada seorang “bos” di Sarawak.

Dalam menurutnya lagi, orang itu, bakal ketua menteri Tan Sri Adenan Satem.

“Saya tidak tahu jika beliau (Adnan) perlu nasihat dari saya. Jika ya, saya rasa kedudukan Yang di-Pertuan Negeri seperti ratu di England,” katanya.


Read More...

Senarai 20 Terkaya Di Malaysia

KUALA LUMPUR - Robert Kuok, hartawan Malaysia yang berpangkalan di Hong Kong, kekal lelaki paling kaya di Malaysia dengan kekayaan RM54.48 bilion berbanding RM46.1 bilion tahun lepas, diikuti ahli perniagaan T. Ananda Krishnan dan tokoh perbankan Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow.

Ananda, mengekalkan posisi kedua sejak 2004 dengan aset yang dimilikinya menerusi Usaha Tegas Sdn Bhd bernilai RM33.19 bilion, peningkatan sebanyak 0.88 peratus daripada RM32.90 bilion tahun lepas.


Hong Piow, kekal di tempat ketiga sejak tiga tahun lepas, dengan aset bernilai RM18.07 bilion, lapor Malaysian Business, majalah Perniagaan utama dalam terbitan 16 Februari.

Ia melaporkan gabungan kekayaan 40 individu paling kaya itu meningkat kepada RM217.82 bilion pada 18 Jan 2014 atau 11.73 peratus daripada RM194.86 bilion tahun lalu.

Semasa majalah itu mula menyenaraikan kekayaan 40 individu paling Malaysia pada 2002, gabungan jumlah aset mereka sebanyak RM41.7 bilion, dengan Robert Kouk Hock Nien berada di tempat teratas.

Majalah itu berkata tempat keempat dalam senarai itu ialah Tan Sri Quek Leng Chan melalui Hong Leong Group dan Guoco Group, dengan kekayaan bernilai RM14.11 bilion tahun ini.

Tempat ke-5 ialah Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Group yang melompat dari kedudukan keenam tahun lepas, mengatasi Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary yang jatuh ke tempat keenam.

Kekayaan Lee tahun ini berjumlah RM13.12 bilion, naik daripada RM10.56 bilion tahun lalu.

Syed Mokhtar berada di tempat keenam walaupun kekayaan beliau meningkat sebanyak 4.43 peratus kepada RM11.07 bilion daripada RM10.6 bilion pada tahun lepas.

Ketua Genting Group Tan Sri Lim Kok Thay dan ibunya, Puan Sri Lee Kim Hua, mengekalkan kedudukan mereka, masing-masing di tempat ketujuh dan kelapan.

Kekayaan Lim meningkat 16.18 peratus kepada RM9.43 bilion manakala Lee meningkat sebanyak 3.2 peratus kepada RM7.47 bilion.

Datuk Mokhzani Mahathir melalui SapuraKenchana Petroleum berada di tempat kesembilan dengan aset bernilai RM4.22 bilion.

Tokoh perbankan Tan Sri Azman Hashim melalui Arab-Malaysian Corporation menduduki tempat ke-10 dengan aset bernilai RM4.11 bilion tahun ini.

Malaysian Business berkata antara fakta menarik ialah sejak 2002, 81 usahawan menyertai senarai 40 individu terkaya di Malaysia dan 15 berjaya kekal di atas secara berterusan.

Keseluruhannya, peningkatan kukuh kekayaan mereka boleh dikaitkan dengan sumbangan prestasi pasaran dan harga inflasi, dengan kekayaan mereka sebahagian besarnya berasaskan kepada pegangan masing-masing.

Ia juga menggambarkan prestasi syarikat-syarikat mereka dan pertumbuhan ekonomi Malaysia yang positif dalam tempoh 12 tahun.

Tahun ini terdapat 33 jutawan dalam senarai harta mencecah angka bilion, lebih dua daripada tahun lepas dan 29 daripada 40 dalam senarai merekodkan lebih tinggi daripada tahun lepas.

Daripada jumlah itu, 20 individu mencatatkan pertumbuhan lebih daripada 10 peratus.

Dua individu kembali memasuki senarai tahun ini, Datuk Tony Tiah dari TA Enterprise di tempat ke-38 dengan aset bernilai RM589.14 juta, manakala Tan Sri Rozali Ismail dari Puncak Niaga Holdings memasuki senarai 40 Teratas dengan RM543.74 juta.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, kekayaan 40 Teratas dinilai berdasarkan nilai pegangan mereka dalam syarikat tersenarai pada 18 Januari 2014.

Malaysian Business majalah perniagaan utama di negara ini diterbitkan oleh Berita Publishing Sdn Bhd.


SENARAI 20 INDIVIDU TERKAYA MALAYSIA 2013

Senarai
Sekarang Nama Kekayaan (JUTA RM) Syarikat

1. Robert Kuok Hock Nien 54,480.00 Kerry Group/Kuok Group
2. T Ananda Krishnan 33,193.88 Usaha Tegas
3. Tan Sri Teh Hong Piow 18,066.20 Public Bank
4. Tan Sri Quek Leng Chan 14,110.81 Hong Leong Group
5. Tan Sri Lee Shin Cheng 13,115.37 IOI Group
6. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary 11,070.00 Al-Bukhary Foundation
7. Tan Sri Lim Kok Thay 9,434.18 Genting Group
8. Puan Sri Lee Kim Hua 7,467.00 Genting Group
9. Datuk Mokhzani Mahathir 4,222.26 SapuraKencana Petroluem
10. Tan Sri Azman Hashim 4,108.45 Arab-Malaysian Corp
11. Tan Sri Tiong Hiew King 3,790.00 Rimbunan Hijau
12. Ong Beng Sheng 3,530.00 Hotel Properties Ltd
13. Tan Sri Yeoh Tiong Lay 3,220.83 YTL Group
14. Tan Sri Lau Cho Kun 3,120.67 Hap Seng Consolidated
15. Tan Sri Shahril Shamsuddin 2,506.03 Sapura Group
16. Datuk Shahriman Shamsuddin 2,468.65 Sapura Group
17. Tan Sri Jeffrey Cheah Fook Ling 2,153.15 Sunway Group
18. Datuk Lee Yeow Chor 2,033.81 IOI Group
19. Lee Yeow Seng 2,006.13 IOI Group
20. Tan Sri Vincent Tan 1,924.12 Berjaya Group

- Bernama

Read More...

Anti Hadis - Fathul Bari Bingkas Pertahan Kassim Ahmad Dan Mahathir

Read More...

Thursday, 20 February 2014

Facebook beli WhatsApp RM52 bilion

MENLO PARK - CALIFORNIA. Facebook telah membeli aplikasi WhatsApp dengan nilai RM52.71 bilion ($16 bilion).

Ia termasuk RM13 bilion ($4 bilion) tunai dan kira-kira RM39 bilion ($12 bilion) saham Facebook.

Perjanjian dibuat termasuk menyediakan tambahan ($3 bilion) di unit saham terhad sebagai jaminan kepada pengasas dan kakitangan WhatsApp yang akan diberikan tempoh lebih empat tahun untuk penutupan, kata Facebook dalam satu kenyataan medianya.


WhatsApp telah menguasai perkhidmatan pesanan mobil dengan lebih 450 juta penggunaan setiap bulan.

Pengambilalihan ini berkongsi misi untuk membawa lebih sambungan dan utiliti kepada dunia dengan menyampaikan perkhidmatan internet teras dengan cekap dan mampu milik.

"WhatsApp dalam rangka untuk menyambungkan 1 bilion orang. Perkhidmatan yang mencapai kejayaan yang sangat berharga.

"Saya telah mengenali Jan (Jan Koum) sejak dulu dan saya teruja untuk bekerjasama dengan beliau serta pasukannya bagi membuka dunia lebih luas," kata pengasas Facebook, Mark Zuckerberg.

Pengasas WhatsApp, Jan Koum berkata, pihaknya juga berbesar hati dapat bekerjasama dengan Mark dan Facebook.

Read More...

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP