Saturday, 21 May 2016

'Gabenor Bank Negara tahu, izinkan RM2.6b masuk akaun Najib' - JASA



Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Dr. Mohd Puad Zarkashi mendedahkan kandungan pertemuan antara pemimpin Umno dengan presidennya, Datuk Seri Najib Abdul Razak sejurus selepas terbongkar kisah perdana menteri itu telah menerima RM2.6 billion ke dalam akaun perbadinya.

Dalam sesi dialog bersama penuntut Malaysia di Canberra, Australia, Puad berkata, pemimpin Umno meminta untuk bertemu dengan Najib sebaik sahaja the Wall Street Journal menerbitkan berita kemasukan dana itu.

Dengan tidak memberikan butiran tarikh pertemuan tersebut, namun menjelaskan ia berlaku semasa bulan Ramadan antara 15 Jun hingga 15 Julai tahun lalu. Wall Street Journal menerbitkan berita itu pada 2 Julai.

Dalam pertemuan tersebut, Puad berkata, Najib mengakui menerima dana tersebut dan mendakwa telah berbincang dengan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr. Zeti Akthar Aziz dan menerima kelulusan bank pusat itu untuk membawa masuk wang itu.

"Bila sampai ke rumah beliau, kami bertanya kepada Datuk Seri Najib betulkah you dapat 2.6 billion. Dia kata betul.

Beliau tidak menafikan dan mengatakan mempunyai dokumen kelulusan dari Bank Negara untuk memindahkan dana itu ke akaun bank peribadinya.

"Cuma masalahnya, dia kata mungkin, dia sebut mungkin ada pegawai di bank negara ataupun ambank yang membocorkan maklumat tersebut kepada Sarawak Report dan diberikan kepadaWall Street Journal.

"Sebab masuk ke akaun peribadi dia dalam negara kena ada kebenaran bank negara dan dia sudah berbincang dengan gabenor bank negara, kena isi dokumen," kata Puad dalam dialog anjuran Kelad Umno Australia.

Ujar Puad, Najib turut menegaskan kepada pemimpin Umno bahawa deposit itu bukan untuk kegunaan peribadinya.

"Sebab itu dia kata kalau duit itu untuk tujuan peribadi dia, lebih baik dia kata masuk ke dalam akaun peribadi dia di luar negara," jelas Puad pada majlis di Australian National University, Warrumbul Unilodge.

Justeru, Puad berkata, laporan Najib menerima duit itu betul tetapi dakwaan duit itu adalah berpunca dari 1MDB tidak betul.

Dalam pertemuan itu, Najib memberitahu mereka duit itu dari raja Saudi.

" Malam itu kita sudah tahu sebenarnya. So, itu adalah sumbangan raja Saudi dan dia tidah masuk duit itu dimasuk ke akaun rasmi sebab tujuan dia, antaranya untuk melawan IS, dan kedua, untuk membantu di tempat-tempat lain, seperti di Palestin dan sebagainya.

"Itu yang diberitahukan. Sebab itu kami diam," jelas beliau.


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

10 comments:

M.N.Hasnal Bakiyah 21 May 2016 at 19:58  

Pemakan dedak nak kelentong rakyat.
Berapa guni kau dpt dedak?

xairlinepilot 21 May 2016 at 20:00  

Anjing ni penipu besar..

Norakisma 21 May 2016 at 21:26  

2.6B -Tujuan politik seharus masuk kedalam akuan UMNO bukannya akaun peribadi, adakah kelulusan BNM dipaksa atau sebaliknya. Kelalaian BNM atau sebaliknya, apakah tujuan money transfer itu terdapat diborang R Dan ITIS bagi pengistiharanl Bank. Sila bongkar Borang 'R' Dan 'ITIS'

Norakisma 21 May 2016 at 21:28  
This comment has been removed by the author.
tanya sama itu hud hud 21 May 2016 at 21:51  

Hanya pemakan dedak yg pecaya

Norakisma 21 May 2016 at 22:27  

.Hanya Tan Sri Zeti ttahu apakah maksud tersirat kemadukan 2.6B DLM akaun Peribadii Najib.apakah purposes inward funds, rakyak nak tahu.

mansor 21 May 2016 at 22:48  

Hanya berok mat yeh dan orang gila yg percaya...

Hidup Najib! 22 May 2016 at 06:24  

Kah..kah..kah..idup lagi mamat ni?sejak kalah kat BP sonyap jo..ni baru dpt dodak..kah..kah..kah

Mohd.Tahir Abu Bakar 22 May 2016 at 11:07  

Kenapa baru skrg nak cakap,dulu senyap jer? Baru dpt idea nak pertahankan boss!!!!!

Mohd.Tahir Abu Bakar 22 May 2016 at 11:10  

Dia ni masa kat ABIM otak ok,lps tu masuk umno,otak terus lemah,
Dia ni cikgu aku dulu,sedih!!!!!

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP