Friday, 9 September 2016

Satu Tindakan Tidak Bijak PMSHAH ALAM - Tindakan memusatkan kuasa kepada tangan perdana menteri, seorang ahli politik berpentingan untuk parti dan dirinya, terutamanya ketika perdana menteri dipalit dengan pelbagai skandal, adalah tindakan yang silap dan sangat tidak bijak.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, orang politik tidak boleh diberi kuasa mutlak seperti berlaku pada Akta Majlis Keselamatan Negera (MKN) 2016 termasuklah dalam menentukan darurat, kerana ada konflik kepentingan yang jelas.

Katanya, kelulusan Yang di-Pertuan Agong wajib diperlukan dalam apa juga keadaan sebelum darurat boleh diisytiharkan.

"Orang politik cenderung mencipta alasan untuk mencampuradukkan kepentingan politik dan partinya dengan kepentingan negara.  

"Apakah ada jaminan MKN tidak disalahguna atas nama keselamatan negara kalau ada pemimpin tertinggi rasa dirinya terancam kerana penyelewengan seperti terlibat dalam penggubalan wang haram yang didedah di peringkat antarabangsa?," katanya, semalam.

Isnin lalu, bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN) 2016 dengan memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Akta MKN yang diluluskan di Dewan Rakyat itu didakwa menghina peruntukan Perkara 38 (4), menceroboh kedudukan istimewa Majlis Raja-Raja dan bertentangan dengan hak Yang di-Pertuan Agong.

Persetujuan dan tandatangan Yang di-Pertuan Agong masih diperlukan untuk meluluskan akta ini sebagai undang-undang.

Akta MKN beri kuasa mutlak kepada perdana menteri tanpa melalui Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan mana-mana kawasan sebagai kawasan keselamatan selama enam bulan, tertakluk kepada pembaharuan.  

Malah, akta itu juga diberi kuasa untuk menahan, mencari maklumat dan menangkap individu, dan juga untuk masuk, dan juga menggeledah mana-mana premis dan merampas harta tanpa waran.

Berhubung isu peguam Tun Dr Mahathir Mohamad diarah melihat kemungkinan membantu peguam Anwar untuk mencabar Akta MKN, beliau berkata, berdasarkan pengalaman menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan melihat pada Akta MKN yang diluluskan, sudah tentu Mahathir memahami kesannya kepada negara dan sistem demokrasi negara.  

Katanya, dari perspektif rakyat dan aktivis pula, fobia mereka pada ISA yang disalahgunakan masih mendalam dan kini melanjut kepada Akta MKN yang kelihatan terlalu memberi kuasa kepada perdana menteri.

"Masalahnya sekarang, siapa dan apa kayu pengukur menentukan negara dalam bahaya, selain serangan pengganas? Apakah kerajaan juga merasakan penolakan rakyat secara besar-besaran terhadap amalan rasuah satu tindakan membahayakan negara sehingga memerlukan MKN dilaksanakan selepas ini?," katanya.

- sharian


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

3 comments:

Lelaki Dicermin 9 September 2016 at 12:26  

Org dah cabar kat mahkamah.. baru nak bersuara... pegilah sama2 cabar kat mahkamah.. kalau sama2 cabar kat mahkamah..tanggapan rakyat malaysia 90 juta yg wsj ckp tu bohong..ini tidak..melalak je

M.N.Hasnal Bakiyah 9 September 2016 at 12:43  

Kes 1MDB sudah tercoreng diserata dunia. MO1 berkuasa sehingga Lembaga Pengarah diketepikan. Keputusan dibuat sendiri sehingga ahli parti politiknya sendiri tidak tahu menahu apa yg terjadi. Kegagalan dan kerugian ditanggung oleh negara akibat dr kuasa MO1. Masih mahukah kuasa penuh keselamatan negara diberi pd org berkenaan??

pok amid littor 9 September 2016 at 14:44  

Geng ostad pandai cakap jer, tapi tindakan takdok stabuk harang hama! Nak harapkan mr presideng, dia tu tak habis2 dgn cakap besar!!

Yang duk dlm penjara juga yang terpaksa bertindak.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP