Thursday, 5 January 2017

Jet Kerajaan Tak Lagi Boleh Dikesan Selepas Ke AustraliaPesawat Airbus 319 milik kerajaan dengan nombor pendaftaran 9M-NAA tidak lagi boleh dikesan pada flightaware.com.

Laman web itu berkata, data itu tidak boleh didapati kerana 'permintaan pemilik/pengendalinya'.

Permintaan bagi mengalih keluar akses awam kepada data itu berlaku tidak lama selepas Malaysiakinimelaporkan perjalanan 9M-NAA di seluruh Australia yang bertepatan dengan percutian keluarga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke negara itu.

Kali terakhir data pengesanan itu boleh didapati adalah pada hari Selasa, yang menunjukkan 9M-NAA mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang Jaya pada pukul 10.17 malam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Perth pada 4.56 petang waktu tempatan.

Data tersebut telah dikeluarkan dari laman web itu hari ini.

Ketika dihubungi, FlightAware berkata ia menawarkan khidmat sekatan dengan syarat bahawa permintaan itu disertakan dengan salinan pendaftaran pesawat.

Ia menambah bahawa perkhidmatan pengesanan penerbangan juga hanya membenarkan pengesanan oleh pemilik pesawat.

"Ini akan membolehkan hanya pengguna yang dibenarkan dalam akaun anda untuk melihat aktiviti penerbangan. Ia masih akan disekat kepada orang awam," katanya.

Sebelum ini, data dari flightradar24.com, laman web pengesanan yang lain, juga telah dibuang.

Selain 9M-NAA, jet Airbus 320 dengan nombor pendaftaran 9M-NAB yang digunakan perdana menteri sebelum ini juga telah dikeluarkan dari laman web pengesanan.


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

2 comments:

ABC123 5 January 2017 at 15:29  

Nak sorok (hide) perjalanan jet kerajaan dari rakyat Malaysia untuk apa ?

Kalau tak buat salah, kenapa nak sorok perjalanan dari rakyat Malaysia ?

Ni menunjukkan memang sangat betullah jet kerajaan telah dana akan diguna pakai untuk tujuan peribadi keluarga Dato Seri Najib Razak dan Datin Sri Rosmah Mansor.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP