Thursday, 6 April 2017

RUU355: Saman Tawfik Penyelamat Najib?Siapa Tawfik Tun Dr. Ismail sekarang ini?

Ramai yang hanya sekadar tahu beliau pernah menjadi Ahli Parlimen Benut, Johor selama sepenggal sebelum ini mewakili UMNO. Tetapi, tidak seperti bapanya, Tawfik kurang menyerlah dalam dunia politik.

Selepas tidak menjadi wakil rakyat, beliau kemudian dilaporkan menceburi bidang perniagaan sepenuh masa.

Hanya beberapa tahun kebelakangan ini, namanya muncul kembali apabila beliau kerap mengeluarkan kenyataan mewakili Kumpulan G25 iaitu sebuah kumpulan yang dianggotai oleh bekas pegawai kanan kerajaan yang sudah bersara.

Kumpulan G25 ini pada asalnya diasaskan oleh 25 orang tokoh Melayu terkemuka dalam kerajaan yang berperanan menyuarakan pandangan mengenai isu-isu penting yang berlaku dalam negara, tetapi kini difahamkan jumlah anggotanya sudah melebihi 50 orang.

Individu yang kerap muncul bersuara mewakili G25 ialah Noor Farida Ariffin. Hanya kemudian, Tawfik turut kerap mengeluarkan kenyataan atau memberikan temubualnya kepada media atas atas nama G25.

Bagaimanapun, disebabkan beberapa pandangannya menimbulkan kontroversi umum, Tawfik difahamkan sudah dipeti-aiskan daripada bersuara menggunakan nama G25.

Sebab itu, sudah sekian lama kita tidak mendengar apa-apa kenyataan daripada mewakili G25.

Juga tidak diketahui sama ada Tawfik masih ahli UMNO atau tidak sekarang ini.

Kini, Tawfik muncul kembali menjadi perbualan berikutan tindakannya memfailkan saman terhadap Speaker Parlimen, Pandikar Amin Haji Mulia untuk menghalang Akta 355 daripada dibentangkan atas alasan ia bertentangan dengan Perlembagaan.

Hari ini beliau hadir sendiri ke Parlimen bersama peguamnya untuk menyampaikan notis tersebut kepada Speaker.

Esok adalah hari terakhir sidang Parlimen kali ini. Sama ada Hadi Awang berpeluang mengusulkan pindaan Akta 355 itu masih lagi 50-50 kerana kekangan masa berikutan ia hanyalah usul persendirian yang memerlukan usul kerajaan lebih didahulukan.

Sejak kerajaan membuat pusingan U daripada janji untuk mengambil alih usul tersebut kerana bantahan parti-parti komponen, sama ada Speaker memberi ruang kepada pembentangannya atau tidak, usul Hadi itu tetap menjadi tumpuan untuk melihat sama ada Ahli-Ahli Parlimen UMNO terus berani menyokong atau sebaliknya.

Mengapa Tawfik mengemukakan saman? Kenapa tidak individu atau NGO bukan Islam yang melakukannya?

Dengan adanya notis saman daripada Tawfik itu, kemungkinan besar usul Hadi sekali lagi akan terhalang daripada dibentangkan.

Mengapa ketika Najib mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju mengambil alih usul itu sebelum ini, Tawfik tidak mengemukakan sebarang saman dan hanya setelah pindaan Akta 355 kembali kepada usul persendirian, barulah beliau berbuat demikian?

Dalam hal ini, adakah saman Tawfik itu kerana usul Akta 355 benar-benar bercanggah dengan Perlembagaan atau bertujuan untuk menyelamatkan Najib?

Jika esok Speaker memutuskan Akta 355 tidak dapat dibentangkan kerana dianggap subjudis, bukankah Najib dan Ahli-Ahli Parlimen UMNO sudah terselamat daripada perhitungan menyokong atau tidak usul tersebut, malah Pandikar sendiri tidak perlu pening kepala lagi memikirkan sama ada mahu memberi laluan atau sebaliknya kepada usul itu?

Meskipun kerajaan sudah menarik balik daripada membawa usul itu, jangan lupa bahawa MCA, MIC dan Gerakan tetap dengan ugutan akan meletakkan jawatan dalam kerajaan jika pindaan Akta 355 diluluskan.

Maka, dengan adanya saman Tawfik, Akta 355 terus bernyawa sebagai alat mainan politik untuk tempoh yang lebih lama, walaupun ia akhirnya tidak dibentangkan di Parlimen.

Pas pun tidak boleh marah kepada Najib dan UMNO kerana yang menghalang Akta 355 bukan kerajaan atau Speaker, tetapi saman oleh Tawfik. (ShahbudinHusin 05/04/2017).
Anda mungkin juga meminati:PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

1 comments:

kudalari 6 April 2017 at 09:55  

Ini bahan gelak aje untuk mat/minah yang tak reti
makna Parlimen itu sovereign!

lihat komen penuh di tok-man.blogspot.my

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP