Thursday, 4 May 2017

Berita Bangang: Ketua Hakim Syarie Buat Laporan Polis Hanya Kerana Persidangan Olok-Olok Rafizi


Ketua Hakim Syarie Mahkamah Syariah Wilayah-Wilayah Persekutuan, Datuk Muhamad Abdul Karim Wahab membuat laporan polis terhadap Anggota Parlimen Pandan, Rafizi Ramli kerana didakwa memfitnah dan menghina institusi kehakiman itu.

Muhamad yang mewakili 546 ahli Persatuan Pegawai Syariah Malaysia hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya bagi membuat laporan berkenaan pada kira-kira jam 9.30 pagi.

Turut membuat laporan yang sama adalah Presiden Persatuan Pegawai Syariah Malaysia, Ibrahim Ideris.

Muhamad berkata, laporan itu berhubung kenyataan Rafizi dalam "persidangan olok-olok" oleh anggota parlimen pembangkang pada 10 April lalu yang mendakwa rasuah membabitkan hakim mahkamah syariah lebih tinggi berbanding hakim mahkamah sivil.

"Kenyataan Rafizi jelas tidak berasas kerana berdasarkan rekod hanya tersapat satu kes mahkamah sahaja (membabitkan rasuah).

"Kenyataan Rafizi juga satu fitnah dan penghinaan kepada institusi kehakiman syariah serta hakim syarie sekali gus mengurangkan rasa percaya masyarakat kepada institusi kehakiman," katanya.

Dalam ucapan semasa perbahasan olok-olok itu, Rafizi berkata, pindaan Akta 355 yang dibentangkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengabaikan gaji hakim mahkamah syariah kerana hanya menekankan keperluan meningkatkan had hukuman.

“Kalau dilihat kepada rekod hakim yang ditangkap dan ditahan kerana rasuah, kita boleh tengok sendiri, sebenarnya hakim mahkamah syariah lebih tinggi berbanding hakim mahkamah sivil.

“Mana taknya, gajinya rendah. Dan orang yang gaji rendah diberi kuasa besar sehingga boleh memenjara orang sampai 30 tahun, sudah tentu kuasa itu kalau tidak diselia dengan baik maka dia akan terbuka kepada satu salah guna," kata Rafizi.

Mengulas lanjut, Muhamad berkata dakwaan Rafizi merendahkan martabat mahkamah syariah serta menjatuhkan maruah hakim, selain memaklumkan akan ada lebih banyak laporan polis menyusul.

Sehubungan itu, beliau menggesa polis menyiasat wakil rakyat pembangkang itu di bawah Seksyen 499 Kanun Keseksaan kerana jenayah fitnah.

- mkiniPERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP