Tuesday, 6 June 2017

Mufti Wilayah Persekutuan Berbuka Puasa Semeja Dengan Paderi


Ketika sesetengah pihak dilihat bersikap keras melampau dan menolak kehadiran orang bukan Islam berbuka puasa bersama, Mufti Wilayah Persekutuan hadir di majlis seumpama itu di Shah Alam semalam.

Malah majlis itu mempertemukan orang Islam dengan paderi Kristian.

Untuk menunjukkan rasa berbesar hati seronok dan terujanya, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri turut membawa bersama isteri dan anak beliau.

"Biasanya saya jarang bawa mereka," katanya semasa menyampaikan ucapan ringkas di majlis berkenaan semalam.

Klip ucapan Zulkifli dimuat naik di akaun Facebook.


Dalam ucapannya beliau menyatakan Allah mencipta manusia dengan pelbagai latar supaya mereka saling kenal mengenali.

Bagaimanapun perbezaan itu akan mendatangkan masalah jika tidak ditangani dengan betul.

"Mengapa sesuatu bencana berlaku? Ia berlaku sebab kita tidak dapat mengurus salah faham, tidak dapat menguruskannya dengan cara sebenar hingga akhirnya cross of line berlaku," katanya.

Dianggarkan lebih 100 orang menghadiri majlis di sebuah hotel itu.

Zulkifli turut membuat jemputan terbuka kepada hadirin untuk melawat pejabatnya di Putrajaya.

Sementara itu Presiden Global Unity Network (Unity), Shah Kirit Kakulal Govindji, berkata program seumpama itu adalah yang ketiga dianjurkan mereka setakat ini.

Tokoh Maulidur Rasul Kebangsaan 2012 itu berkata majlis berkenaan bertujuan mahu memecahkan prejudis dan pemikiran negatif antara penganut agama di Malaysia.

Menyarankan segala salah faham diselesaikan secara rundingan Shah Kirit berkata, pelbagai perbezaan latar belakang rakyat negara ini sebenarnya menjadi kekuatan kepada Malaysia.

"Tak semua masalah boleh diselesaikan dengan rundingan yang dibuat, tetapi sekurang-kurangnya wujud persefahaman antara orang Islam dan Kristian," katanya.

PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP