Saturday, 5 August 2017

Himpunan Ateis Di Kuala Lumpur, Ada Anak Melayu Yang Hadir, Bangga Dengan Gelaran 'Bekas Muslim'


Tindakan, cara dan raut wajah mereka yang tersenyum gembira seakan-akan tidak melakukan satu kesalahan, yang mana pada dasarnya ia merupakan satu perbuatan yang boleh dikatakan tidak bermoral.

Apa yang lebih memeranjatkan, terdapat anak Melayu yang dengan bangganya menggelar diri mereka sebagai 'bekas muslim' atau 'ex-muslim', walaupun pada asasnya pertubuhan keanggotaan pertubuhan ini tidak terbatas kepada mana-mana bangsa.

Cuma syarat yang paling utama adalah, ahlinya perlu yakin bahawa Tuhan tidak wujud. Pegangan inilah yang dibawa oleh Atheist Republic Consulate of Kuala Lumpur atau Kedutaan Republik Ateis di Kuala Lumpur.

Laman Facebook dengan nama Atheist Republic menjadi sebutan apabila baru-baru ini mengadakan perjumpaan tahunan persatuan ateis, yang telah berjaya dilaksanakan di ibu kota.

Maklumat perjumpaan berkenaan lokasi dan waktu akan dikongsi bersama di dalam satu kumpulan tertutup di Facebook, menurut menara.my.

Gambar yang dimuat naik dengan kapsyen, "Kedutaan Republik Ateis Kuala Lumpur, Malaysia adakan perhimpunan tahunan dan ianya sangat menggemparkan! Ateis dari semua latar belakang datang untuk bertemu satu sama lain, ada yang pertama kali berjumpa...setiap mereka berkongsi kisah dan buat ikatan persahabatan yang baru, diharap akan berkekalan seumur hidup! We rock!"

Pertubuhan ini telah diasaskan oleh Armin Navabi, kelahiran Tehran, Iran, yang mana dirinya hanya mendapat pendedahan minimum kepada amalan agama semenjak kecil.

Beliau dilahirkan dalam sebuah keluarga Muslim Liberal, di mana ibu bapanya tidak amalkan Islam dalam ibadah mahu pun kehidupan seharian serta tidak menunaikan solat.

Pada usia 12 tahun, dia beberapa kali gagal dalam percubaan bunuh diri, dan semenjak itu Armin semakin percaya bahawa Tuhan tidak wujud.

Dengan adanya laman Facebook yang telah diwujudkan olehnya pada tahun 2011, khusus buat para Ateis seluruh dunia, gerakan ini telah berjaya menjejak mereka yang menolak kewujudan Tuhan dari serata dunia, dan sehingga kini telah mempunya pengikut lebih 1.6 juta di Facebook.

- Siakap Keli


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP