Thursday, 6 June 2013

Mukhriz - Rugi Bina Universiti..

ALOR SETAR: Menteri Besar Kedah yang baru, Datuk Mukhriz Mahathir menyifatkan projek pendidikan yang dilakukan oleh Menteri Besar Kedah sebelum ini sebagai 'mencurah air ke daun keladi' sahaja.

Menurut Bernama, Mukhriz mengkritik pembinaan kampus induk Kolej Universiti Insaniah (Kuin) di Kuala Ketil bernilai RM330 juta yang disifatkannya membazir.


Menurut Bernama, Mukhriz mengkritik pembinaan kampus induk Kolej Universiti Insaniah (Kuin) di Kuala Ketil bernilai RM330 juta yang disifatkannya membazir.

Ini kerana ia langsung tidak menjana pendapatan untuk kerajaan negeri.

"Kerajaan negeri sangat-sangat berhemah untuk uruskan kewangan negeri. Kita tak ada sumber pendapatan yang besar tetapi kita ada cita-cita tinggi untuk bangunkan negeri. 

"Kesemua perbelanjaan, setiap ringgit yang dikeluarkan mesti jana hasil. Bukan seperti 'curah air atas daun keladi' sahaja. Ia akan mendatangkan hasil yang tinggi kepada rakyat sekali gus menyumbang ke arah penjanaan pendapatan negeri. 

Mukhriz memberi contoh pembinaan kampus induk Kolej Universiti Insaniah (Kuin) di Kuala Ketil (gambar) bernilai RM330 juta yang langsung tidak menjana pendapatan kepada kerajaan negeri di mana mereka terpaksa membayar hutang sebanyak RM46 juta setahun, lapor Bernama.

MB Kedah sebelum ini, Datuk Seri Tan Sri Azizan Razak meninggalkan legasi tersendiri untuk Kedah walaupun sempat mentadbir Kedah untuk satu penggal sahaja. Beliau sempat membina kampus baru untuk Kolej Universiti Insaniah (Kuin) di Kuala Ketil yang bernilai RM330 juta.

Kampus baru ini menjadi pusat pendidikan penting di Kedah kerana ia bukan sahaja menjadi kampus tumpuan untuk pendidikan agama tetapi juga perubatan.

harakahdaily


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

1 comments:

Sabina45 6 June 2013 at 12:13  

Inilah otak seorang MB yang hanya melihat dihujung kaki dan otak dibubuh dikepalalutu, apakah kerana beliau dibesarkan dalam keadaan kurang pendidikan agama atau langsung tiada pendidikan agama,tidakkah MB baru ini terfikir dibenak hatinya,walaupun tiada hasil untuk menjana pendapatan negeri ,tapi hasil ilmu yang ditimba oleh pelajar dari University ini akan mencambahkan lagi para intelektual negara dan kelansungan untuk mentadbir negara atau negeri dengan lebih berwibawa,adakah fahaman UMNO jika banyak para ilmuan akan menjahanamkan perjuangan UMNO itu sendiri?.Sepatutnya MB menambaikan lagi segala urusan dan kekurangan yang ditinggalkan oleh MB yang terdahulu,usahlah jadikan petikaian politik pada pusat pengajian? kasihani pada anak-anak bangsa sendiri yang kebanyakkanya memerlukan bimbingan dan batuan serta sokongan dari Tadbiran MB sendiri,lupakan sementara dendam politik sesama kita,rakyat telah beri mandat untuk kita memberi keyakinan kepada mereka bukannya menyanggah apa yang sedia ada, teruskan saja apa yang sedia ada dengan mengelokkan lagi segala kepincangan yang telah berlaku.

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP