Wednesday, 7 June 2017

Pilih Saya Atau Isa, Kata Zakaria Kepada Pemegang Saham


Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures (FGV) yang digantung, Datuk Zakaria Arshad menggesa pemegang saham syarikat itu memilih antara beliau dan Pengerusi FGV Tan Sri Isa Abdul Samad.

"Dalam keadaan ini, saya tidak boleh terus bekerja di FGV. Pemegang saham perlu buat keputusan... sama ada dia (Isa) pergi atau saya pergi," Zakaria dipetik sebagai berkata olehStarBiz.

Isa mengumumkan penggantungan Zakaria semalam, dengan mengaitkannya dengan penyiasatan terhadap pembayaran oleh sebuah anak syarikat FGV.

Penggantungan Zakaria dibuat selepas beliau dilaporkan menolak gesaan pengerusi FGV itu supaya meletakkan jawatan berhubung dakwaan salah laku yang berkaitan dengan pembayaran kepada sebuah syarikat Afghan.

Zakaria, dalam surat kepada Isa, menafikan telah melanggar kod tadbir urus korporat dan berkata pembayaran itu diluluskan oleh pendahulunya.

"Bagaimana nak bekerja jika dia (Isa) masih ada? Pemegang saham boleh memilih salah satu, mereka boleh membuat keputusan," kata Zakaria.

Zakaria, dalam surat bertarikh Isnin, berhujah bahawa proses pembayaran telah diluluskan dan dilaksanakan oleh ketua pegawai eksekutif sebelumnya.

"Saya tidak bersalah atas tuduhan itu dan saya tidak akan meletakkan jawatan seperti yang diarahkan," katanya dalam surat itu.

Zakaria telah dilantik pada April tahun lepas, menggantikan Ketua Pegawai sebelum FGV Eksekutif Datuk Mohd Emir Mavani Abdullah, yang menyelia usaha untuk memperoleh sebahagian daripada PT Eagle High Plantations Tbk.

FGV, di bawah teraju Zakaria, kembali mencatat keuntungan pada suku pertama berakhir 31 Mac 2017, dengan mencatat keuntungan bersih sebanyak RM2.46 juta, berbanding dengan kerugian bersih sebanyak RM81 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Perolehan meningkat 15 peratus kepada RM4.32 bilion daripada RM3.76 bilion.
PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP