Tuesday, 11 April 2017

Cina DAP Nasihat Hadi Supaya Istighfar..


'Butir tahi PAP': Jangan biarkan lidah yang gigih berzikir dan menuturkan nama Tuhan, dicemari kata-kata kotor dan kesat

Kami merujuk laporan Malaysiakini  tentang ucapan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Rusila malam tadi.

Abdul Hadi dilaporkan berkata:

"Dulu (semasa) Singapura dalam Malaysia, ada cawangan PAP di Malaysia. Bila Singapura keluar daripada Malaysia, PAP tukar jadi DAP.

"Jadi DAP ini anak butir taik PAP. (Saya) sebut dengan bahasa yang kasar sikit, ini dia.


Kami merakamkan perasaan sedih dan kecewa dengan ayat-ayat yang dituturkan bibir seorang ulama, apatah lagi seorang timbalan ketua Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia.

Suka kami ingatkan bahawa Allah SWT berfirman (bermaksud): “Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu, Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.”)

Kami tidak melihat sebarang kebaikan atau hikmah daripada bicara Abdul Hadi dengan kata-kata yang begitu kesat, dan tidak padan dengan sunnah kenabian yang cuba beliau amalkan sehari-hari.

Kami ingin tekankan bahawa DAP dan PAP (Parti Tindakan Rakyat) tidak ada kena mengena secara parti-ke-parti.

Hanya beberapa pengasas DAP pernah menganggotai PAP ketika parti tersebut masih wujud di Malaysia.

DAP dan PAP bukan parti adik beradik, atau yang sepertinya. Pun begitu ia tidak menghalang kami daripada berjuang melawan kezaliman Umno.

DAP sudah lebih 50 tahun berjuang demi sebuah negara yang aman makmur dengan kebebasan, keadilan, dan solidariti untuk seluruh rakyatnya, tanpa mengira latar kaum, agama, budaya dan daerah.

Kami bangga menjadi mata rantai penerus perjuangan DAP, biarlah apa pun kata Abdul Hadi.

Kami lega kerana ditakdirkan tidak punya pemimpin yang jijik kata tuturnya, meski giat menyebut bahasa agama dan ketuhanan. Abdul Hadi wajar bertaubat dan malu kerana membiarkan lidah yang gigih berzikir dan menuturkan nama Tuhan, dicemari kata-kata kotor dan kesat.

Kami bersimpati dengan kader-kader PAS yang ternyata telah meninggalkan tarbiah dan manhaj yang digariskan almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Semoga Abdul Hadi banyak beristighfar dan merujuk kembali ajaran Islam sebenar yang santun dan penuh hikmah.

Tinggalkanlah Islam yang penuh marah-marah, dan hidupkan Islam yang ramah tamah; sesuai budaya politik matang dan sejahtera yang dipakai ketika berhadapan dengan Umno.

Kenyataan media ini ditandatangani Edry Faizal (Ahli Jawatankuasa DAP Selangor), Shukri Mokhtar
(AJK Pemuda DAP Subang), Dyana Sofya Mohd Daud (Ahli Majlis Eksekutif Pemuda DAP Kebangsaan), Muhammad Shakir Ameer Mohideen (Bendahari Pemuda DAP Selangor), Mohammad Firdaus Babh (Setiausaha Pemuda DAP Selangor dan AJK Pemuda DAP Kebangsaan), Young Syefura
(Penolong Setiausaha DAP Wanita Kebangsaan), Nor Miswary Ramli (Setiausaha DAP USJ, Subang Jaya), Masyhur Abdullah (AJK Pemuda DAP Bukit Bintang), Sheikh Omar Ali (Penolong Setiausaha Publisiti DAP Johor), Jamaliah Jamaluddin (Naib Pengerusi DAP Ara Damansara), Farhan Haziq Mohamed (Pengarah Pendidikan Politik Pemuda DAP Subang dan AJK DAP Bandar Utama) Ahmad Anwar Asyraf (Penolong Setiausaha Publisiti Pemuda DAP Johor) Ahmad Irfan Hani (Pemuda DAP
Subang), Nurul Shifa Abdul Manan (Naib Pengerusi DAP Perlis) dan Azfar Faruqi Mohamad Idris
(Pengerusi DAP Taman Seroja).


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP