Sunday 12 January 2014

Harussani Desak Jamil Khir Letak Jawatan

Setelah semalam tersebar khabar angin mengenai perletakan jawatan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Hasan Malek sehingga sekumpulan Pemuda UMNO yang diketuai oleh anaknya sendiri membuat laporan polis kerana menganggapnya fitnah yang mengaibkan, hari ini seorang lagi menteri diminta meletakkan jawatan.


Kali ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama pula menjadi sasaran. Tetapi tidak seperti berita perletakan jawatan Hasan Malek yang dicetuskan oleh pengendali laman sosial pro UMNO, Afiq KL Town, desakan meminta Jamil Khir berundur dilakukan oleh seorang mufti iaitu, Harussani Zakaria.


Harussani yang merupakan Mufti Perak di mana sebelum ini telah menggelarkan peserta demontrasi membantah kenaikan harga barang sebagai bughah dan halal darahnya, nyata kecewa dengan pendirian Jamil Khir dalam menangani isu kalimah Allah yang sedang hangat diperkatakan sekarang, khususnya untuk bertindak terhadap pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew.


Bagi Harussani, memandangkan sudah ada keputusan daripada Mahkamah Rayuan yang melarang penggunaan nama Allah oleh penganut agama Kristian tetapi Paderi Lawrenca tetap juga berkeras mahu menggunakan kalimah itu, ia jelas suatu penghinaan dan pendirian Jamil Khir yang secara santai meminta semua pihak bertenang dan menunggu saja keputusan Mahkamah Persekutuan, langsung tidak boleh diterima sama-sekali.


Kalau beginilah pendirian seorang menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama, lebih baiklah letak jawatan saja, demikian tegas Harussani lagi.


Berbanding berita perletakan jawatan Hasan yang hanya tersebar melalui media sosial, Jamil Khir sebaliknya diminta meletakkan jawatan oleh seorang mufti. Sebagaimana Hassan dimangsakan oleh pengendali laman sosial yang pro UMNO, Jamil Khir pula mahu dipencenkan oleh mufti yang pro UMNO.


Ini bermakna, gesaan yang meminta Jamil Khir meletakkan jawatan lebih berwibawa daripada apa yang diterima oleh Hasan yang dikatakan sekadar khabar angin untuk tujuan ujikaji saja. Semogalah tidak ada penyokong Jamil Khir yang membuat laporan polis terhadap Harussani sepertimana penyokong Hasan yang terasa difitnah dan diaibkan dengan berita tidak benar itu.


Dalam masa yang sama, kumpulan pro UMNO sendiri nampaknya sudah mulai tidak puas hati dengan wibawa dan prestasi menteri-menteri kabinet pilihan Najib ini sehingga mereka bukan saja secara terbuka mendedahkan kelemahan pemimpin mereka sendiri, bahkan seperti sudah tidak dapat menahan sabar dengan akhirnya meminta meletakkan jawatan saja sebagai jalan penyelesaian yang terbaik.


Meminta pemimpin yang gagal meletakkan jawatan, sebenarnya bukanlah perkasa asing. Mahathir, Pak Lah dan Najib sering saja diminta meletakkan jawatan kerana dianggap lemah dan gagal menyelesaikan sesuatu isu. Beberapa pemimpin lain juga kerap menerima nasib yang sama. Namun biasanya, gesaan perletakan jawatan ini dilakukan oleh pihak pembangkang sebagai menunjukkan betapa lemahnya pemimpin tersebut, tetapi jika kelompok sendiri yang turut membuat gesaan serupa, ia tentulah kerana pemimpin tersebut sudah terlalu lemah dan tidak diperlukan lagi.


Dalam kes Hasan, beliau dianggap menteri yang paling tidak berwibawa dan banyak cakap merapu dalam menguruskan kementeriannya. Beberapa komen dan reaksinya mengenai kenaikan harga barang amat memualkan dan menampakkan Najib telah melakukan kesilapan melantiknya. Juga seolah-olah UMNO kering-kontang dengan pemimpin yang baik dan berwibawa.


Tindakan menyebarkan berita mengenai perletakan jawatannnya mungkin lebih bertujuan supaya beliau sedar hakikat dirinya dan tahap liabilitinya kepada UMNO dan kerajaan yang menjadi perbualan ramai ketika ini. Tindakan terpuji ialah seharusnya Hasan menerima baik penyebaran khabar itu dengan berusaha memperbaiki prestasi dirinya, atau jika gagal, berundurlah secara terhormat.


Tindakan para penyokongnya, malah diketuai oleh anaknya sendiri, Adly Effendy membuat laporan polis lebih menyerlahkan kelemahan dirinya dan hanya menonjolkan kelompok manakah yang sebenarnya mahu Hasan kekal sebagai menteri kabinet.


Berbeza dengan kes Jamil Khir, beliau sebaliknya telah diminta oleh seorang mufti untuk meletakkan jawatan atas tanggapan gagal membela agama Islam, tambahan pula dengan kedudukan Jamil Khir yang berlatar-belakangkan tentera yang seharusnya mempamerkan sikap tegas dan tidak mudah berkompromi. Jika mahu dikira aib dan malu, Jamil Khir jelas lebih malu berbanding Hasan.


Sementara berita perletakan jawatan atau gesaan meletakkan jawatan adalah resam dalam dunia politik yang seharusnya diterima dengan fikiran terbuka oleh mana-mana pemimpin, adalah diharapkan juga tidak ada penyokong Jamil Khir yang membuat laporan polis terhadap Harussani semata-mata untuk mempertahankan menteri agama itu.


Apa yang seharusnya dilakukan ialah cubalah berubah sikap, menjadi pemimpin yang lebih baik dan sentiasa mempamerkan pretasi. Jika gagal berubah, cuba-cubalah memandang pintu keluar.


Dan semoga tiada juga yang menuduh Harussani turut menjadi bungah kerana cuba menjatuhkan pemimpin yang telah dipilih melalui proses pilihanraya yang sah. (SH 11/01/2014)

- Shahbudin Husin

PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP