Monday, 6 June 2016

Penunggang Motosikal Tak Boleh Guna Lorong Kecemasan - PolisKUALA LUMPUR - Sekumpulan penunggang motosikal yang mengambil tindakan sendiri dengan menerajang 'side mirror' kenderaan yang menggunakan lorong kecemasan boleh didakwa di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan kerana melakukan khianat, lapor New Straits Times.

Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur, ACP Mohd Nadzri Hussain berkata, tindakan sekumpulan penunggang motosikal itu adalah satu kesalahan meskipun niat mereka mahu mengusir pemandu lain dari lorong kecemasan.

Terdahulu, viral di media sosial video sekumpulan penunggang motosikal yang menendang 'side mirror' kenderaan yang menyalahgunakan lorong kecemasan sebagai pengajaran.

Mohd Nadzri berkata, penunggang motosikal terbabit bukan sahaja melakukan satu kesalahan, tetapi dua kesalahan kerana turut menyalahgunakan lorong kecemasan.

"Lorong kecemasan tidak boleh digunakan walaupun motosikal," katanya.

Sementara itu di media sosial, netizen mengecam tindakan sekumpulan penunggang motosikal terbabit yang dianggap tidak bertamadun dan tidak sedar akan kesalahan diri mereka yang turut menyalahgunakan lorong berkenaan.

"Berlagak nak tunjuk pandai, tetapi sebenarnya bodoh. Nampak sangat masa di akademi belajar memandu tak dengar apa yang guru ajar di depan bahawa semua kenderaan persendirian tidak boleh menggunakan lorong kecemasan." kata netizen. - PIXEL MEDIA

PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

3 comments:

shukor 6 June 2016 at 17:05  

Selama ini saya dok guna "lorong kecemasan". Ingatkan itu jugak lah "laluan sikal".
Tapi kereta yang gunakan lorong kecemasan lagilah mengganggu lalulintas dan jugak perasaan pengguna lain.

M.N.Hasnal Bakiyah 6 June 2016 at 22:52  

Kasi kick itulah jawapan yg paling baik

Husmad Ahmad 9 June 2016 at 07:45  

Kerana motor kecik tak bolih yg lain motorkar apa hal

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP