Saturday, 16 July 2016

Sekurang-kurangnya 127 Rakyat Malaysia Terkandas Di Lapangan Terbang Di Turki Ekoran cubaan rampasan kuasa di Turki dan zon larangan terbang di negara itu, sekurang-kurangnya 127 rakyat Malaysia disahkan terkandas di dua lapangan terbang di negara berkenaan, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Zahid berkata 27 rakyat Malaysia daripada Yayasan Islam Kelantan terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk di Istanbul, manakala lebih 100 orang berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Esenboga di Ankara untuk transit selepas mengerjakan umrah.

Katanya kebanyakan mereka yang terkandas ini sama ada dalam transit ke negara ketiga seperti Mesir atau singgah selepas mengerjakan umrah.

"Ini jumlah yang kita tahu setakat ini (12 tengah hari waktu Malaysia)...mereka terkandas selepas zon larangan terbang dibuat di seluruh negara dan penerbangan dibatalkan," katanya kepada media Malaysia yang membuat liputan Sidang Kemuncak Mesyuarat Asia Eropah (ASEM) ke-11 yang berakhir di sini hari ini.

Menurut beliau, Wisma Putra akan melakukan penyelarasan dengan Kedutaan Malaysia di Ankara untuk memastikan kebajikan dan keselamatan rakyat Malaysia di sana terjaga.

Kenyataan tentera yang disiarkan media Turki pada Jumaat menyebut angkatan tentera merampas kuasa sepenuhnya di negara berkenaan, bagaimanapun Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berkata pada awal Sabtu bahawa cubaan rampasan kuasa itu telahpun gagal, dan menggesa rakyat supaya menjunjung demokrasi.

Zahid juga menasihatkan rakyat Malaysia, termasuk pelajar di Turki, agar tidak keluar rumah untuk menjaga keselamatan masing-masing.

"Mereka harus mengikuti arahan kedutaan Malaysia di sana. Pegawai akan menghubungi mereka, kalau tak dihubungi pun mereka harus menghubungi kedutaan," kata timbalan perdana menteri.

Berikutan keadaan yang bergolak dan zon larangan terbang di Turki, Zahid meminta rakyat Malaysia yang bercadang pergi ke negara itu menangguhkan atau membatalkan rancangan mereka buat masa ini.

Persatuan Pelajar Malaysia di Turki (MASAT) pula menyatakan di laman Facebook bahawa ia akan mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung insiden itu setelah selesai mengemas kini maklumat pelajar-pelajar dan menunggu kenyataan rasmi bahawa percubaan untuk menggulingkan kerajaan telah gagal.

"Diharapkan semua berhati-hati dalam memilih berita dan merujuk kepada portal-portal tempatan (di Turki) yang boleh dipercayai," kata MASAT.

-- BERNAMA
PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP