Sunday 15 December 2013

Tambang Bas Sekolah Akan Naik Tahun Depan

Pengusaha bas sekolah mahu kenakan surcaj 40%

Kesatuan pengendali bas sekolah mengumumkan bahawa anggota akan mengenakan surcaj tambahan 40 peratus ke atas kadar tambang apabila penggal persekolahan bermula bulan depan, sekiranya kerajaan tidak mendedahkan kadar baru bagi perkhidmatan itu.

Gabungan Persatuan Bas Sekolah (GPBS) meluluskan usul tersebut dalam mesyuarat agung tahunannya semalam ekoran kegagalan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat menjalankan semakan semula tambang.


Langkah itu juga dijalankan selepas kerajaan mengumumkan pengurangan subsidi harga disel pada September lalu yang menurut GPBS menyebabkan pengusaha bas tertekan untuk meneruskan operasi.

Presien GPBS Amali Munif Rahmat ketika dihubungi semalam berkata, Lembaga Pelesenan Kenderaan Komersial kali terakhir membuat semakan harga tambang pada Ogos 2009.

Lembaga tersebut, yang kini dikenali sebagai Spad, sepatutnya membuat semakan setiap tiga tahun atau apabila berlaku langkah drastik seperti kenaikan harga bahan api, katanya.

“Sekarang sudah lima tahun tanpa semakan harga tambang walaupun sudah beberapa kali harga bahan api naik,” katanya ketika Malaysiakini.

Dalam tempoh itu, harga disel dinaikkan tiga kali – yang menyebabkan kenaikan harga dari RM1.70 seliter kepada RM2.


PERINGATAN: Bloglist Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

0 comments:

Popular Posts

Blog Pro BN

POST TERDAHULU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP